Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Nytt och nött

5 kommentarer

Framför ingångarna till tvättstuga och drängkammare har vi lagt betongplattor 50×50 cm fastän jag normalt inte tycker så bra om de släta gråa fyrkanterna. De är satta i stenmjöl och för att liva upp ytan gjorde vi lite bredare fogar än vanligt där små rundade stenar petades ner. Så försöker jag få trampnarv att etablera sig i fogarna också. Älskar detta gröna, korta, tramptåliga gräs som gärna får bre ut sig mera.  Framför dörrarna ligger skrapgaller av trä. Ni ser väl att delar har bytts ut nyligen. Det är en annan sak jag gillar – synligt underhåll istället för slit-och-släng. Visst är det vackert med nytt ljust trä bland de grånade ribborna?

 

Den trädpion som jag fick av Irené förra våren har nu flyttats över i aluminiumkrukan Gråsippa. Den övervintrade i en plastkruka nergrävd i kryddlandet och täckt med löv samt snö. Trädpionen blir stor som en buske med tiden (kallas ju även buskpion)  och ska absolut inte stå kvar i krukan.  Blommorna på min variant minns jag som vita och rosa med vinröd färg i mitten och gula ståndare och pistiller. Ser fram emot att få min rådjursskyddade perennträdgård, min giardino segreto, klar framöver för då ska trädpionen få sin plats där. Åh vad härligt,  det finns en hel del att göra fortfarande :-) och en hel del att se fram emot…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Nytt och nött

 1. Jättevackert ! Skall försöka hitta samma ”trampnarv” här om jag hittar det latinska namnet i mitt lexicon.
  Bra idé med smâ kiselstenar mellan platterna, de livar verkligen upp.
  Ha en fin helg !
  Gammelmor

  Gilla

 2. Just precis! Eftersom jag är en ganska energisk typ, brukar min sambo ibland förfasa sig över vad som händer den dag mina projekt tar slut. Jag försöker få honom att förstå att med ett gammalt hus och trädgård så tar projekten aldrig slut – de ändrar bara form. Kul att se bild på dig förresten!

  Gilla

 3. Gammelmor – här finns lite info om trampnarv http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/sagin/sagisub.html Den virtuella floran återvänder jag nu och då till.

  Sara – visst är det väl härligt gamla hus och trädgårdar – projekten tar aldrig slut om man inte själv vill ;-)
  Å hur ser du ut, tro? :-)

  Gilla

 4. Snyggt skrapgaller!
  Snyggt och praktiskt med trampnarv (kan man köpa frö eller…?)
  Snyggt med småsten mellan plattorn.

  Alla goda ting äro tre… ;-)

  Gilla

 5. Tack Ljustorps-Margareta!
  Trampnarv har jag sett i handeln som plantor i småkrukor, typ pluggplantor. De som finns här dök bara upp efter att vi satte plattor och naturstenar så trampnarv fanns på gården sedan tidigare utan att jag sett det. Då de väl slagit rot var det bara att ta tussar och fördela i fogarna, snart nog blir de täta. Men mot väggen där det är torrare vill de inte växa.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.