Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Blommande ymp

4 kommentarer

Gissa om vi är glada! Ympkvistarna från äppelträdet gul Richard som föll i augusti 2009 och som vi ympade in på Cox Pomona-trädet i april förra året BLOMMAR. Redan andra året!  Detta blir spännande att följa.

 

En av ympkvistarna måste bort men nog är det väl fantastiskt att vi noviser lyckades få blom på båda!? Bastsnöret under ympvaxet skar jag av i höstas för att det inte ska klämma åt och kväva de små ympliven. För övrigt har larver intagit Ingrid Marie, en vinterfavorit för min del, och Säfstaholm. De kommer att ge dåligt med skörd detta år.

Detta är utsikten från sovrumsfönstret. Ulliga gulliga lärkbarrsblad och nysådd åkermark. Lärkar är skräpiga träd men underbara ur andra synvinklar.

I helgen arbetade vi intensivt med det ena och det andra utomhus. Här har ett klätterskydd kommit på plats på en av ekarna med fågelholk. På några andra träd sätter vi nät runt stammen en bit upp. Allt för att vår söta katt inte ska ta fåglar och deras ungar. Hon är en fena på detta har vi märkt. Pingla runt halsen och stamskydd på trädet gör det förhoppningsvis svårare att klättra upp på holkens tak eller på husens takpannor där läckra  fågelungar finns.

Jag har satt lite potatis, sått nytto- och glädjeväxter i delar av kökslandet. Där fick även gladiolus och dahlior sin plats i år. Mer plats finns så än är inte all frösådd avklarad. Delar av gräsmattan är klippt för första gången, klippet tar vi upp för vi vill absolut inte låta det ligga kvar och göda gräset att växa ytterligare. Motorgräsklippare nyttjas, gräsgångar klipps på tomtens ”vilda” ytor.

Tornseglarna har anlänt och svischar sig in under tegelpannorna. Göken hörs intensivt. Nu är det bara näktergalen kvar att vänta på.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Blommande ymp

 1. Åh vad det låter roligt med äppelympen som har slagit så väl ut, och tänk att ni redan har tornseglare hos er. Jag spanar efter dem varje dag , längtar att höra deras skrin i skyn.

  Gilla

 2. Ja glada är vi både över blommande ympkvist och tornseglarnas återkomst! Det är trevligt att kunna glädjas åt det lilla i tillvaron…

  Gilla

 3. Hej
  Jag vill veta om stamskyddet finns att köpa eller om du gjort det själv?
  Av vad då i så fall.
  Har skaffat kattunge och måste skydda småfåglarna så gott det går.
  MVH
  BiH

  Gilla

  • ”Stamskyddet” är något som vi inte vet vad det varit ursprungligen. En bit presenning av den gamla sorten med öglor i. Ta ett slätt , ganska tjockt material (inte plast), vira runt stammen och slå hampasnören runt om. Borde gå lika bra. Huvudsaken är att kattens klor inte går igenom eller att trädet mår dåligt av skyddet. På två andra träd har vi gjort långa rullar av hönsnät som vi sedan virat luftig och bulligt tunt stammen för att katten inte ska ta sig förbi. Nätets ståltrådsändar fästs i nätet, inget snöre behövs. Inte alls svårt men kanske inte så snyggt – bra att få upp skydden högt för att inte störa sig visuellt på dem :-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.