Näver i byggnader

Jag gillar verkligen björkens bark. Näver är en fascinerande naturprodukt. Förutom att näver är vackert, både på björkstammen och i torkat tillstånd, går näver att använda inom så många olika områden – till nytta och nöje. Basic är väl att använda björknäver för att tända en brasa. Inget går upp mot lite näver i det fallet.

Näver har använts som fuktbrytande skikt i byggnadskonstruktioner. Mellan syllstockar och grundstenar till exempel. Själv har jag har varit med och använt näver som kapillärbrytande skikt istället för papp mellan grundstenar och nya golvbjälkar i hölogens friliggande golv. Det var på slutet av 80-talet och min far nappade på mitt förslag. Näver fanns i den egna skogen. Golvet håller än idag.

Det här som syns på fotot är ett glömt och normalt osynligt användningsområde för björknäver.

Jag såg till att näver användes som extra fuktsäkring vid läggning av stavspån på ett kyrktak. Det är ett gammalt sätt att få ett hållbart trätak – att lägga björknäver mellan lagren av spjälkade stavspån. Sådana ålderdomliga läggningar har jag sett rivas bort, trots att endast vissa av de täljda spånen var dåliga. Den gamla läggningen ersätts, trots antikvarisk medverkan, med sågade spån av brädtyp med undermålig hållbarhet. 

Även under grästorven i torvtak och under takveden i vedtak används näver. Upp till sju lager kunde användas på taken i självhushållningens tidevarv. Den bruna sidan av nävern ska läggas mot den sida där fukten kommer åt tycker jag mig ha förstått genom att undersöka äldre konstruktioner där näver ingått.

.

.

Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , , , ,

8 reaktioner till “Näver i byggnader

  1. Åh, du kanske kan tala om för mig om du någonsin funnit näver mellan syll och grundsten i en äldre konstruktion? Det vore så intressant att veta om några sådana dokumentationer gjorts.

    Min farmor brukade ringbarka björk, men då mest till näverslöjd. Min mor hittade hennes lager och trots att nävern var 30 år gammal så gick den utmärkt att blöta upp och använda vid läggning av torvtak.

    Gilla

  2. Javisst är näver fantastikst som material!
    Mellan syll och längsgående stenfot i 1900-tals konstruktioner vet jag inte att näver använts. I äldre bjälklagskonstruktioner har jag sett näver sticka ut men osäkert hur gammal konsturktionen/renoveringen var. Mellan syllstock och grundsten (hörnsten) i timrade hus har jag sett näver. Någon nationell överblick har jag inte.

    Gilla

  3. En artikel om hur man skordar naver vore kanske pa sin plats? Jag har alltid undrat, med tanke pa hur mycket bjork som eldas upp i Sverige varje ar maste vi ju slosa bort tonvis med naver. Vore det inte ett bra lantligt extraknack for lantungdomar, som att samla pantburkar ar for stadsbarn? Span och spant vill vi ocksa lasa mer om!

    …for vad ar mer ekologiskt an (nastan) evigt hallbara byggnader av tra?

    Gilla

    1. Jag kan inte allt om näver, har t ex aldrig skördat detta fantastiska material. Men det går ju att ta reda på :-) Slöjdare brukar kunna ta näver utan att döda björken.
      Jag tvivlar på att svenska lantungdomar nappar på idén om nävertäkt som extraknäck – men alldeles utmärkt vore det. Att ta näver innan en avverkning ska ske vore toppen! Själv är jag uppväxt med näver för att tända den dagliga brasan och hur många sänken med en sten inuti till fiskenät har jag inte hittat längs Bottenvikens stränder…

      Gilla

  4. Hejsan. Vad använder jag för att få gammalt näverhantverk att bli mjukt?
    Mvh Peter

    Gilla

    1. Har inte svar på den frågan. Varför ska det vara mjukt?
      Näver som fuktspärr i byggnader kan blötläggas innan det placeras på plats (om det har torkat).

      Gilla

Kommentarer är stängda.