Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Näver i byggnader

8 kommentarer

MrsUniversum gillar verkligen björkens bark. Näver är en fascinerande naturprodukt. Förutom att näver är vackert, både på björkstammen och i torkat tillstånd, går näver att använda inom så många olika områden – till nytta och nöje. Basic är väl att använda björknäver för att tända en brasa. Inget går upp mot lite näver i det fallet.

Näver har använts som fuktbrytande skikt i byggnadskonstruktioner. Mellan syllstockar och grundstenar till exempel. Själv har jag har varit med och använt näver som kapillärbrytande skikt istället för papp mellan grundstenar och nya golvbjälkar i hölogens friliggande golv. Det var på slutet av 80-talet och min far nappade på mitt förslag. Näver fanns i den egna skogen. Golvet håller än idag.

Det här som syns på fotot är ett glömt och normalt osynligt användningsområde för björknäver.

Jag såg till att näver användes som extra fuktsäkring vid läggning av stavspån på ett kyrktak. Det är ett uråldrigt sätt att få ett hållbart trätak – att lägga björknäver mellan lagren av spjälkade stavspån. Sådana ålderdomliga läggningar har jag sett rivas bort, trots att endast vissa av de täljda spånen var dåliga. Den gamla läggningen ersätts, trots antikvarisk medverkan, med sågade spån av brädtyp med undermålig hållbarhet. 

Även under grästorven i torvtak och under takveden i vedtak används näver. Upp till sju lager kunde användas på taken i självhushållningens tidevarv. Den bruna sidan av nävern ska läggas mot den sida där fukten kommer åt tycker jag mig ha förstått genom att undersöka äldre konstruktioner där näver ingått.

.

.

Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Näver i byggnader

 1. Åh, du kanske kan tala om för mig om du någonsin funnit näver mellan syll och grundsten i en äldre konstruktion? Det vore så intressant att veta om några sådana dokumentationer gjorts.

  Min farmor brukade ringbarka björk, men då mest till näverslöjd. Min mor hittade hennes lager och trots att nävern var 30 år gammal så gick den utmärkt att blöta upp och använda vid läggning av torvtak.

  Gilla

 2. Javisst är näver fantastikst som material!
  Mellan syll och längsgående stenfot i 1900-tals konstruktioner vet jag inte att näver använts. I äldre bjälklagskonstruktioner har jag sett näver sticka ut men osäkert hur gammal konsturktionen/renoveringen var. Mellan syllstock och grundsten (hörnsten) i timrade hus har jag sett näver. Någon nationell överblick har jag inte.

  Gilla

 3. I Stockholms skärgård finns ett gammalt hus med fasad av näver. Som tur är så ägs det av en person som är intresserad av att bevara sina gamla hus så nävern får sitta kvar.

  http://www.arkitekt.se/s11963

  Gilla

 4. Fantastiskt trevligt att få veta, Karin. Tack!!
  Till alla som läser kommentarerna – titta in på http://www.arkitekt.se/s11963 som refereras till ovan så ser ni det ovanliga näverhuset.

  Gilla

 5. En artikel om hur man skordar naver vore kanske pa sin plats? Jag har alltid undrat, med tanke pa hur mycket bjork som eldas upp i Sverige varje ar maste vi ju slosa bort tonvis med naver. Vore det inte ett bra lantligt extraknack for lantungdomar, som att samla pantburkar ar for stadsbarn? Span och spant vill vi ocksa lasa mer om!

  …for vad ar mer ekologiskt an (nastan) evigt hallbara byggnader av tra?

  Gilla

  • Jag kan inte allt om näver, har t ex aldrig skördat detta fantastiska material. Men det går ju att ta reda på :-) Slöjdare brukar kunna ta näver utan att döda björken.
   Jag tvivlar på att svenska lantungdomar nappar på idén om nävertäkt som extraknäck – men alldeles utmärkt vore det. Att ta näver innan en avverkning ska ske vore toppen! Själv är jag uppväxt med näver för att tända den dagliga brasan och hur många sänken med en sten inuti till fiskenät har jag inte hittat längs Bottenvikens stränder…

   Gilla

 6. Hejsan. Vad använder jag för att få gammalt näverhantverk att bli mjukt?
  Mvh Peter

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.