Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Jorden reder sig

4 kommentarer

Igår grävdes det i kökslandet. Grävde  gjorde vi även i höstas då skörden togs om hand. Igår la vi på egen kompostjord, jag strösslade ut lite hönsgödsel och sen vände vi lätt ner det hela. Så här får det stå tills sådden som jag gör senare i maj.

Kökslandet blev klart 2006. Här låg innan dess hallonlandet sen urminnes tid, långt före MrsUniversums inträde här. Då vi beslutade att flytta kökslandet hit fick ytan stå täckt med svart plast och presenningar i två år, hallonrötter är ju besvärliga. Sen bytte vi jord och hägnade in mot odjuren rådjuren.

  

Jag kan meddela att det var ett stort företag att få fatt i kluvna ekstolpar med svedda spetsar. Jag ville ha det så, inga metallrör eller snabbruttnade svarvade trästolpar.  Mot stolparna fästes det mest grovmaskiga  armeringsnät som fanns i byggvaruhandeln. Igår riktade vi upp tre stolpar. Titta så bra de har stått sig mot röta. Det var en fröjd att se och sen stoppa ner dem lodrätt i jorden igen. Fantastiskt trämaterial.

Här ser man en hörnstolpe som stått här i fem år. Den svedda ytan når en bit över jord.

Piplöken kommer snabbt på våren och bildar vackra tuvor och så vackra ringar klippt i sallader och till sillen. Tulpanerna som jag odlar i ett hörn av kökslandet ( i övrigt är det mesta  ettåriga växter här) har kommit bra och är bara att klippa av och göra buketter av då de blommar. Ingen skada skedd då de inte står och är finfina i rabatterna.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

4 tankar om “Jorden reder sig

 1. Ordning och reda i kökslandet ser det ut att vara! Är ek det mest moståndskraftiga materialet då det gäller stolpvirke? Helt fantastiskt att det är helt opåverkat av röta trots åren under jord!
  Här bryts det ny mark för köksland för fullt också (vill ha finliret närmare huset, potatis får växa kvar på åkern längre bort) men då tar jag vad jag har i slyväg från skogen, räknar med att få göra om/reparera kanterna årligen…den som ändå hade riktigt hållbart virke att bygga av…granarna ska sparas säger mannen, jag röstar för att ha dessa som gärdsgårdsvirke men får ge mig för husfridens skull, he he….

  Gilla

 2. Ek är motståndskraftigt mot röta, likaså lärk. Bra om de kan svedjas på den del som ska i jorden. Granslanor, svedda, är ju vanliga till gärsgårdar och står sig ganska bra också.

  Visst är det härligt att gräva och planera odlingarna, Eija! Potatis på åkern verkar härligt som förr…

  Gilla

 3. Lärkträ är nog det allra bästa till stolpar,men du har nog rätt i att det är bra att svedja ytan! Det skall jag försöka komma ihåg.Ek är mycket bra,men dyrt!
  Så var det det där med ”jorden reder sig”.Som jag lärt mig är det inte datum som är avgörande och det säger sig egentligen själv,om man tänker efter! Det är jordens temperatur som avgör när jorden reder sig! Behovet av temperatur varierar naturligtvis med växten,fröt eller löken.
  Jag tror att det skall vara minst +18°C i jorden för vanliga plantor och det är nog det mest krävande.
  80 bast

  Gilla

  • Hej Per!
   Visst är det härligt med olika slags trä som är bra till olika saker. Ek och lärk står emot röta så bra att man slipper tryckimpregnera/kreosotbehandla dem. Räfspinnar kan man göra av rönn för de är sega t ex :-)

   För oss med mycket lera i jorden har den rett sig då de torkat upp så att det går att gräva och kratta utan att den fastnar på redskapen.

   Gilla