Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Badrumsskåp vs badrumsskåp

2 kommentarer

Det så vanliga badrumsskåpet av vitlackerad stålplåt med 2 glashyllor och svängbar spegeldörr med rostfri spegelram är still going strong. Spegelskåpet, som också kallas Dahlénskåpet, härrör från tidigt 1930-tal och tillverkas fortfarande i Sverige i två storlekar. Perfekt om man vill inreda sitt folkhemsbadrum.

Hos Byggbeslag AB kallas de Badrumsskåp 27 och 28.
Nr 27 är 370 x 500 x 120 mm och kostar 386 kronor.
Nr 28 är 430 x 600 x 120 mm och kostar 493 kronor.
.
.
Hos Byggfabriken kallas det mindre 588-350 och större 588-351.
Det mindre är 390 x 510 x 120 mm och kostar 795 kronor.
Det större är 425 x 595 x 120 mm och kostar 895 kronor.
.
(Alla priser inklusive moms.)
.
Byggbeslag AB i Kista, Stockholm,  är till för byggbranschens aktörer och har inte så tjusiga produktbilder men kanhända tar båda företagen sina badrumsskåp från J H Carlsson & Son i Smålandsstenar som tillverkar just sådana skåp, där kallade JHC-skåp.

De här badrumsskåpen föreskriver jag då jag arbetar med funkis- och folkhemsbyggnader och väljer i så fall de som beställaren inte behöver betala överpris för. Läs mer om Dahlénskåpet på sidan 96  HÄR. 

Själv har jag bott i funkislägenhet med ett badrum där detta enkla skåp, grönt 15×15 kakel och inklädd badkarsfront var standard. Det var en sann fröjd.

.

Blogginlägget har flera år på nacken och uppgifterna kan vara inaktuella, priserna inte minst. Byggnadsvården trissar tyvärr upp priser och inventarier och material blir därför inte tillgängligt för alla.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Badrumsskåp vs badrumsskåp

 1. Roligt! Jo, det här skåpet känner man ju igen. Vet du hur länge man använde det som standardinredning? Fram till sent 1960-tal i alla fall. Då var funkisen ute för länge sedan, men spegelskåpet fortfarande använt. Det måste ha varit billigt eftersom det sattes in i badrum som tillverkades under miljonprogrammens år. Nästan så jag får lust att köpa ett bara för skojs skull!

  Gilla

 2. Hej Kari!
  Javisst är spegelskåpet bra. Snyggt och praktiskt. Jag blev helnöjd då jag hittade det för cirka 10 år sen då ett flerfamiljshus från 40-talet skulle renoveras. Det passade så bra in.
  Exakt hur länge det användes som standard i flerfamiljshus vet jag inte men Din förmodan att det gällde fram till sent 60-tal bör vara rätt. Miljonprogramsbyggandet avslutades i början av 70-talet så det kanske till och med användes så länge.

  Själv går jag också i tankar på att kanske införskaffa ett.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.