Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Plywood

6 kommentarer

I lördags köpte vi några skivor 7 mm kryssfaner. En släpkärra fanns att låna på byggvaruhandeln vilket behövdes då vi har bara sommardäck på vår egen och nu var det vinterväglag. Plywoodskivorna ska vi ha på salens ena vägg, den vägg som reglades upp vid en renovering 1981. Då målades och tapetserades salen om, nya skivor spikades på taket och en beige plastmatta lades in.

Sen tidigare finns plywood spikad ovanpå de två understa lagren tapeter. En papperslapp med den troliga märkningen ”Ljusne-Voxna Aktiebolag, Ljusne”  finns i övre vänstra hörnet på en av skivorna.  Vi fortsätter i den traditionen nu när vi bestämt att inte strippa väggarna helt in på bara timret. Tapetlagren bevaras genom att vi pappspänner ovanpå.


Vi spikar plywood på denna vägg från hörnet och fram till bakugnsmuren. Längst bort finns plywood från 30-talet. Uppreglingen är borttagen, vi låter väggen vara skev.

Här syns även elkabeln som går i rör vid tak och ner vid dörrkarmen. nu går det att tända belysningen ovanför toalettspegeln, inte enbart taklampan ;-) Som vi diskuterat eldningsdragning under åren. Jag kan tänka mej fräck uppstudsig dragning i dusch/wc  á la Sigurd Lewerentz *, ”Halvan” inte. På detta sätt blev det prydlig dragning i wc. Som vi har diskuterat detta i åratal – och jag förlorade :-)

Det verkar som om vi håller på att bli trötta på att jobba med vårt Universum. Det går oerhört långsamt med salen. För att inte känna oss alltför lata, och utan att slå oss för bröstet, kan vi tänka på andra saker som hände under förra året:

 • Projektering av nytt uthus. Uthusets exteriör färdigbyggd. Vi lade själva tegeltaket då byggarna gav upp. Rödfärgade gjorde vi också.
 • Ny garderob med fyra skjutdörrar.
 • Tätning av skorstenskanal från kamin nedervåning. Putslagning av bakugnsmur i salen. Ny kamin.
 • Tvättstugans och drängkammarens nordöstra fasad omisolerad och ny enkelfasspont spikad. Målad med falurödfärg.
 • Två av bostadshusets fasader målade med ljus Falurödfärg.
 • Ytterdörren är lagad. Målning återstår. Ny och målad dörr av pärlspont till trappskrubben.
 • Nya innerfönster till fartufönstret på övervåningen.
 • Installation av vägglampan i wc. I samband med arbeten i salen kunde kabeldragning enkelt göras.

Därtill kommer allt vi gjorde under semestern med vårt andra hus.

.

* Lewerentz  lät ledningarna i blomsterkiosken vid Malmö östra begravningsplats och i t ex toaletter i Petrikyrkan i Klippans spikas utanpåliggande i spirituella vindlingar som jag gillar skarpt.  Ljusa ledningar mot mörk vägg, ahh…
sigurd lewerentz, florist, 1969

Photograph by ”SEIER+SEIER”   Underbart rått och brutalt tycker MrsUniversum. På rätt ställe förstås.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Plywood

 1. Ja när inspirationen och orken tryter gäller det att se tillbaka på det man faktiskt har gjort. Ni har ju hunnit med mycket. Ibland tröttnar man helt men inspirationen bruakr återvända ganska fort igen.

  Gilla

 2. Ha ha, jag håller med Halvan just vad gäller ert hus! För övrigt har ni ju gjort jättemycket! Vad är hus nr 2 för något?

  Gilla

 3. Lärde mig något nytt- Lewerentz! Coolt, fast ändå traditionellt. En skön mix! Visst behöver man ibland se tillbaks på vad man faktiskt HAR gjort. Så lätt att fastna i allt man INTE gjort… Heja på! (Ni menar inte att ni har ett hus nr 2…) mvh Mitt Egnahem

  Gilla

 4. Jag som predikar långsamhetens lov kan ibland bli förtvivlad över att det går så sakta emellanåt. Trots att det finns förklaringar till det.
  Jovisst är Lewerentz formgivning häftig Mitt Egnahem! Jag gillar den starkt men bor i en helt annan typ av byggnad :-) Ja till mångfald i smaken :-) Men Sara har nog rätt att det var bra att det inte blev för häftig ledningsdragning till vägglampan.
  Och hus nummer 2 ja – bloggar jag vidare kanske jag knyter an till det. Men vad är väl 2 hus i jämförelse med alla borgar Gustaf Wasa hade ;-)

  Gilla

 5. Jag håller med om långsamhetesn lov. OCH att man ibland blir frustrerad. Men att inspirationen tryter emellanåt kan jag köpa, med åren har jag lärt mig att vår kommer i skov.
  Det är dessutom enklare för oss, eftersom vi inte behöver bo i vårt bygge. Vardagslivet tuffar på ändå helt funktionellt tills det är färdigt.

  Gilla

 6. Tack för de orden TorpSara! Det vore roligt att få veta mer om ert hus, jag blir nyfiken!
  Och det här med ”vår kommer i skov” har jag aldig hört förut, förmodar att det är ett tankespråk. Precis på det sättet är det i alla fall.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.