Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Eskilstuna kulturbeslag

2 kommentarer

Härom dagen var jag på studiebesök hos Eskilstuna Kulturbeslag tillsammans med fler intresserade byggnadsvårdare.

Samtliga beslag som nytillverkas har tidigare varit i produktion. Vikten av att göra dem lika originalet visas genom att det i den antikvariska katalogsamlingen finns ett 30-tal kataloger. Det finns en mängd information att hämta ur de gamla produktkatalogerna.  De flesta kommer från alla de många beslagstillverkare som funnits i Eskilstuna. Av alla de anrika företagen finns idag ASSA kvar, före detta Aug. Stenman AB.

Det här är den produkt som säljer mest. Gångjärn. Gångjärn med konisk knopp. Så´na har vi på våra köksluckor.

Produktionen är småskalig, mycket sker hantverksmässigt men även en datastyrd process finns.

Förpackningen av lådhandtag 5182  sker för hand och med omsorg. 

Spanjoletthandtag i väntan på hopsättning till en fullständig spanjolett. Alla beslag stansas med Eskilstuna Kulturbeslag. Och ni ser väl bänkskivan av laminat med mönstret Virrvarr av Sigvard Bernadotte.

Man kan få enstaka beslag tillverkade. Då görs en prototyp och form av ett modellsnickeri. Av detta tillverkas så en form för gjutning. I princip allt tillverkas inom kommunen av små företag. Mässingsgjuteri, förkromning, modellverkstad finns inom räckhåll. Jag tycker det är mycket intressant att så många småindustrier som har med metall att göra finns kvar i den stora metallindustristaden Eskilstuna som grundades 1659.  Staden som 1771 blev smedernas fristad.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Eskilstuna kulturbeslag

  1. Jättekul att få se bilder från produktionen! Särskilt som jag just packat upp en leverans med lådhandtag 5182 ;) Vi säljer ganska mycket beslag från just Eskilstuna kulturbeslag till kunder i hela Sverige och de har verkligen ett imponerande sortiment!
    Ha en bra dag!

    Gilla

  2. Åhh vad roligt det hade varit med ett studiebesök där. Roligt att få se lite bilder från hur det går till. Vi ska köpa våra gångjärn till fönstren där och det blir just såna med konisk knopp.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.