Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Luffarslöjd

5 kommentarer

Det här grytunderlägget gillar jag mycket. Det är inköpt för en billig peng i någon av alla dessa inredningsprylaffärer för några år sen. Det är funktionellt, vackert och tilltalar min kulturhistoriskt intresserade ådra. Maskingjort luffararbete, nyskapande med gamla rötter.

Det ligger på ”vedlåren” bredvid spisen som ett inredningssmycke, lika vackert då det inte används som funktionellt då det brukas. Det tar avstamp i grytunderlägget som kommer här:

Det här är äkta luffararbete från förr. Det har säkert fyllt sin funktion i det tidigare hushållet här i huset, kanske ända från  begynnelsen.  Minst lika mycket ett smycke som det förra! Den kära Agnes lär i alla fall ha fått bruk av det. Men jag tycker att båda är lika trevliga att ha i min ägo!

När jag ändå är igång kan jag ju visa vad jag just nu använder som slevskål vid spisen (eller vad det nu kallas). Min gamla Gefyr av Stig Lindberg kommer väl till pass. Träsleven har hängt med länge, länge… Ett riktigt allmogeföremål.

Och detta kryss ligger alltid på köksbordet, redo att ställa heta grytor på. Inköpt på Bo 01 i Malmö. Minnen till prylar är trevligt att ha. Eller rättare sagt: det är trevligt då prylar påminner om trevliga saker som hänt.

.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

5 tankar om “Luffarslöjd

 1. Vilka härliga grytunderlägg… o va kul att du blogande om dom…. har för tillfället noll fantasi vad gäller blogginnehåll…. får nog ta o kolla runt lite o härma lite här o där för grejer saknas ju inte…. idag lyser solen men en elak vind gjorde det inte behagligt i min solhörna… tröke bare ett par timmer…. hoppas du har det skönare i ditt Universum… skön helg på Dig.. Kram Annika

  Gilla

 2. Verkligen fina grytunderlägg. Och jag håller med….prylar med historia och minnen är finfint. Och värt långt mycket mer än dyra och trendiga.

  Gilla

 3. Annika – jag undrar just när min blogglusta kommer att sina. Egentligen är nog inget för litet att skriva om. Härma gärna! I helgen satt vi ute och drack kaffe för första gången. I lä.

  Fru Purjo – ja jag är enormt förtjust i saker som jag vet något om. Bara vetskapen att någon före mej i Universumet har brukat ett föremål gör prylen extra intressant.

  Gilla

 4. Här invigde vi våren med att barnen fick årets första glasspinne:)

  Gilla

 5. Mmmm, då är det sommar snart då ;-)

  Gilla