Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Solljus är inget problem

2 kommentarer

När vi flyttade hit fanns gamla rullgardiner i många av fönstren.  Fina mörkt gröna, några smalrandiga i blågrönt/vitt samt rullgardiner av gulnad  väv. I kammaren finns den gröna kvar, i salen har vi plockat bort de randiga men de ska upp igen – förvisso med lite skavanker men so what…

På den ena av rullgardinerna i köket bytte jag ut den väldigt trasiga väven i ett tidigt skede – den Bästa Ahlafors Väv – mot vitt tunt bomullstyg. Träspjälan i den sydda kanalen och snörhållaren av metall med det fina trycket återanvände jag, förutom rundstaven med rullmekanismen och väggfästena förstås. Snöret bytte jag ut men det känns inte helt bra. Det ska vara av kraftig tvinnad, lite beige bomull med en gles och ganska lång tofs att dra i. Fast i köket har jag skojat till det med något helt nutida att dra i ;-)

Det är inte svårt att byta tyg. Jag har gjort det också i drängkammaren men där valde jag ett tjockt bomullstyg med snyggt tryckt mönster. Hittar man ett tyg med exakt bredd vore det ju enklast men det fungerar sällan för normalbreda fönster från det här husets byggtid. Är tyget för brett gäller det bara att spara en av stadkanterna och lägga lim (RX t ex.) på den fria kanten för att trådarna inte ska lossna. Limmet, en knapp centimeters bredd, måste självfallet få torka ordentligt innan man rullar upp det på rundstaven.

Jag tycker om den mörkt gröna rullgardinen i kammaren. Varma sommardagar blir det en sådan underbart märkligt och vacker upplevelse att gå in från totalt solgass till ett dovt rum dit ljuset silar in.  Rullgardiner är också kulturhistoria.  Här passar verkligen inte persienner in.

Det här är den andra rullgardinen i köket som inte gjorts vid alls.

Jag har alltså varit försiktig med att göra oss av med de gamla rullgardinerna. Det är endast i de båda köken jag bytt tyg – nere fick den ena ”rullisen” ett tunt vitt bomullstyg  som ni redan sett, och där uppe bytte jag till ett kraftigt rött bomullstyg. När jag ser det senare i funktion en solig dag tänker jag på Två solröda segel.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Solljus är inget problem

  1. Hej!
    Intressant om rullgardiner.
    Jag fattas en rullgardin eller egentligen stången i trä med fjädermekanism i metall från Haglunds. De andra kommer därifrån. Du har möjligen ingen över eller vet var man kan få tag på en stång, reservdelar till gamla rullgardiner.
    Mvh, Ann Marie

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.