Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gjort och ogjort

5 kommentarer

Igår var det studiebesök ut på Närkes landsbygd. På hemvägen blev det lunch i den här välkända byggnaden. Den ville verkligen låta sig fotograferas.Svampen i Örebro alltså.

Hemma i huset väntar ständigt det som är ogjort – salen. Jag som tänkt mej att skriva om byggnadsvård här i rymden. Det blir inte mycket bevänt med det. Fodren som är borttagna är i alla fall spikade med klippspik och snickerierna har aldrig tagits bort från sin plats tidigare. Då plywood spikades på väggarna någon gång efter 1934 så sattes den dikt mot fodren. 1970-talets vita färg är rejält påsmetad. Klippspikarna behåller vi och använder vid fastsättningen någon gång i framtiden ;-)

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Gjort och ogjort

 1. Häftigt med den där randningen på ”Svampen”. Har ett gäng gammal fin spik i källaren som vi drog loss från golvet i köket. Har tänkt jag skulle slå den rak någon gång och svärta den lite i grillen.

  Gilla

 2. Vackra rejäla foder. Våra befintliga köksskåp från 50-talet är målade med den här tjocka färgen från 70 eller 80-talet. Det är flera mm tjockt med färg fast det är på släta skåpsluckor. Så stor skillnad mot linoljefärgslager. Ska bli intressant att befria luckorna på överskåpen som vi ska behålla… undrar hur de ter sig med tunna lätta lager.

  Otroligt vacker tapet på väggen i bakgrunden. Jag faller mer och mer för just de modellerna… finns ju en del fina i nyproduktion också så nånstans ska jag nog kunna njuta av en sån senare. :-)

  Gilla

 3. Asta – Svampen var verkligen till sin fördel i februarisolen. Jag tycker bilderna med min lilla kamera blev riktigt bra. OCH smidd spik och klippspik kan med fördel rätas ut och återanvändas. Kvalitén är utmärkt. Spräcker inte trä så lätt genom sin profil i genomskärning och sin trubbighet.

  Sophie – den gröna linoljefärgen finns kvar under, Snickerierna kommer att få tillbaka sin kulör. Och limfärgstapeten som sattes upp någon gång efter 1934 är jättevacker. Hela huset var väldigt färgstarkt en gång i tiden.

  Gilla

 4. Wow, vilka läckra bilder på svampen. JAg är ju långt ifrån, så jag kände inte till den. Är det ett vattentorn?

  Gilla

 5. Hej Maria – jodå, Svampen är mycket riktigt ett vattentorn. Det invigdes 1958 och örebroarna lyckades med marknadsföringen så Svampen är åtminstone känd i Mälardalen med omnejd. Att man lyckades få Svampen så pass känd som den blev beror också på att på toppen finns en utsiktsplats (under bar himmel) och restaurang.

  Betongkonstruktioner kan vara väldigt vackra!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.