Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Isbyk

9 kommentarer

Så är det dags igen!

Isbyk på Albysjön den 6 mars. Hagalunds tvätterimuseum i Huddinge anordnar detta fantastiska tillfälle att få lära sig inte alltför avlägsna tvättmetoder i en väldigt trevlig miljö.

Jag vill verkligen flagga för detta undangömda men otroligt intressanta museum vi stranden av Albysjön. Nära Kungens Kurva och ikea. Varför inte kombinera om du inte tror att tvätterimuséet i sig är intressant nog för en tripp.


Just den här bilden är lånad från Olle Magnussons hemsida, tvätteriintendent på Tvätterimuseet

Vårens visningar 2011 (klicka på länken och scrolla längst ner på sidan som öppnas)
6 mars ISBYK vid vaken på Albysjöns is
10 april Vårbyken
15 maj –  Byk i lövsprickningen
29 maj Fars byk på Mors dag
 
Öppet 12-14, entré 20:-
Visningar 12 o. 13, servering i Tvättarbostaden.

.
Jag är väldigt intresserad av arbetslivsmuseer. Arbetslivsmuséet i Hagalund tycker jag är en pärla.  Här visas kvinnohistoria IRL (in real life) några gånger per år. En bra visning får man också av museets samling av tvättmedel (från såpnejlikor och björkaska till Jör), klädnypor, tvättbräden, tvättvagga, tvättmaskiner, strykbrädor och -järn, manglar, krustång, torkvinden där tvätten hänger på tork, varmvattenkokaren utomhus där tvätten kokades…  Allt detta i en intakt tvättarfamiljs hemmiljö med möjlighet till kaffetår i bostaden. Läs gärna det jag skrev här på bloggen efter besöket ifjol.
.
Arbetets museum i Strykjärnet vid Motala ström i Norrköping är det överordnade museet för alla dessa fantastiska arbetslivsmuseer som drivs av ideellt arbetande entusiaster.  Även det är värt en resa.  Läs gärna bloggen som  arbetslivsintendenten Torsten Nilsson skriver.
.

Fotot är lånat från Wikipedia. Klicka på bilden för att veta mer om den. .
.
. .
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Isbyk

 1. Jag är som du i det fallet. Arbetslivsmuseer är de mest intressanta. De som visar hur man faktiskt levde förr. Tvätterimuseet kanske man skulle ta med i resplanerna för nästa semester…

  Gilla

 2. Jag fryser om händerna bara jag ser det där. Det är ju inte så länge sedan. Bra att känna sin historia.

  Gilla

 3. Hej du, spraya kvistarna du tar in med blomsprutan åtminstone en gång om dagen så blir de fina ska du se, har hört att man kan duscha dom när du tar in dom men så långt har jag ej gått. ha en fin fin dag/Gela

  Gilla

 4. Den där byggnaden är fantastisk. Jag var på en konsert någonstans i närheten för evigheter sedan – det borde bli tio år sedan i vår – och jag gick ut och bara stod och njöt av utsikten under kvällen.

  Gilla

 5. Mm vilket slit det var förr…och nu ser man en skönhet i det arbetet.
  Hittade en blogg där de köpt ett gammalt hus. Senaste inlägget handlade om köket. Och vilket kök!!! Jag bara gapade. Kom att tänka på dig, som också gillar gammalt ursprungligt. MEn de funderar på att riva ut det…tyvärr. Värker i hjärtat. Kolla gärna för såna här kök finns det inte många kvar av!
  http://angelattable.blogspot.com/

  Gilla

 6. Hej,

  jag heter Anna och jag studerar programmet Trädgårdens Hantverk och Design vid Göteborgs Universitet.
  Just nu jobbar jag med sista kursen innan mitt exmensarbete. Kursen går ut på att göra en ”växtkatalog” baserad på ett specifikt intresse – jag baserar min växtkatalog på William Robinson, en man från England som levde under 1800-talet och är en förebild för alla som jobbar med ”den vilda trädgården”

  En av växterna jag har med i min växtkatalog är bondpion.
  Så min fråga till dig är om jag med din tillåtelse får använda bilden på bondpion (förutsatt att det är du som har copyright till den) i mitt arbete med dig som upphovsrättsman?
  Arbetet kommer inte att användas i något kommersiellt syfte. De enda som kommer se det är två av mina lärare samt en elev i min klass som ska opponera på arbetet.

  Hälsningar
  Anna

  Gilla

 7. Kände inte till det muséet (Vi har bott på andra sidan stan), men tack för ett bra tips! /Ankan

  Gilla

 8. Sophie – ja det är nyttigt att förstå med kroppen hur livet levdes förr, inte bara teoretiskt. Därför är arbetslivsmuseerna bra. Men tvätterimuséet har begränsade öppettider.

  Maria – kallare än kallast. Jag tror det är livsviktigt att känna sin historia för att förstå det sammanhang man lever i.

  Gela – du hade fantastiskt fin blommande kvist. Hemligheten är alltså att spraya vatten, hur ska jag komma ihåg det varje dag…?

  Maria – ja den stora byggnaden ”seglar” på vattenytan. En vårkväll måste det ha varit underbart stiligt!

  Boije – Slit ja. Tvättmaskinen är den hushållsapparat jag uppskattar mest av allt. Absolut. Men jag tror inte det bara är skönhet man ser, åtminstone inte romantiserad sådan. Jag får en större uppfattning och förståelse om livet för inte så länge sen. Och den är praktisk, inte boklärd.
  Apropå det fina köket gissar jag inte det är värst mycket att göra. Till stor del redan bestämt av en person som inte tänker som du och jag. Tråkigt att känna till det bara…

  Ankan – ja det är värt en dagsutflykt tycker jag.

  Gilla

 9. Anna trädgårdsstudent – jag mejlar dej.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.