Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ekologiskt byggande

7 kommentarer

Det här är en intressant byggnad i Roslagen. Kubbhuset finns bevarat på en hembygdsgård i Hållnäs i Uppland, om jag minns rätt, och jag fotograferade det för en del år sen. ”Vedträn” har murats ihop med lerbruk till en vägg.

 

För att överleva behöver den rejält takskägg (utskjutande takfot), annars regnar lerbruket bort. Det är den här typen av byggander som fascinerar mej mycket. Det fantasifulla, man tager vad man haver- byggeriet. Lokalt anpassat beroende på material som visar på en rik historia om ett enkelt självhushållande. Trä och lera och något som ”armerar” leran är allt som behövs. Allt finns i landskapet runt om. Snacka om ekologiskt byggande!

Jag har sett ladugårdar i Dalsland uppförd på samma sätt men med en panel utanpå kubbväggen. Den delen som kreaturen vistades i byggdes lokalt just på det här sättet.  På vintern blir det mycket fuktigt inne i en lagård då djurens värme möter den kalla luften. Kondens bildas. Den här väggen klarar att släppa ut fukten. Inget plastskikt stoppar upp fuktvandringen åt något håll. Väggen är hygroskopiskt  och fuktutjämnande. Invändigt kalkades väggarna varje sommar då djuren var utsläppta på skogen eller på grönbete på hagmarkerna. Kalkningen ljusade upp och höll småkryp borta.

Gissa om de här konstruktionerna är på upphällningen i samband med uthusdöden och vårt krav på att allt ska vara så elegant, fint, ”modernt” och ”ljus & fräscht”???  Jag vet att det finns entusiaster som nybygger den här typen av byggnader idag (och hembygdsgårdar som utför en kulturgärning genom att bevara), men många är de inte.

En annan sak jag uppskattar då jag ser bilderna är att väggen blivit lagad, underhållen – och det tillåts synas med ljusare trä som naturligt grånar över tid. Så såg det ut i bygderna förr och jag skulle vilja kalla det levande landsbygd även om begreppet egentligen har en annan innebörd.

Titta på bilden med människor som bereder lin som Karl Lärka fotograferat och som finns i Mora bygdearkiv. I bakgrunden syns ett grånat spåntak, trätak, med lagningar som lyser ljusa. Fint! Idag ska allt vara så förtvivlat slätt, blankt och maskingjort: ”fräscht”. Och sådana ytor chanserar ganska snabbt om moderna ”underhållsfria” material har använts. MrsUniversum gillar att det syns att ytorna lever och tas om hand genom att man lappar och lagar.

Det vore väl underbart om länsstyrelserna i landet skulle gå samman och inventera vilka typer av regionala/lokala varianter av byggnadskonstruktioner som finns. Hur stor utbredning har/hade kubbhus där lera används som murbruk?  Kubbhus där sågade ändbrädbitar, kubb, från sågverk användes vid byggande av bostäder? (Norrlandskusten borde vara ett tänkbart område eftersom så många sågverk låg/ligger där.) Var har man använt tekniken med stampade lerväggar (piséteknik).  Ett samlat grepp om de här och flera allmogekonstruktioner skulle jag välkomna. (Finns en sammanställning redan blir jag överlycklig.)

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Ekologiskt byggande

 1. Hej du, det finns så otroligt mycket läsvärt här på din blogg. Bra att du tar upp gamla tekniker och byggstilar alltid intressant att läsa. Ha en fin fin dag/Gela

  Gilla

 2. Härliga bilder du delar med oss…. mura med vedträn… så fint även när bruket ramlat av….. har njutit av en underbar sol nu en stund på verandan… skönt…. har ledigt denna vecka o det passade ju perfekt då när solen kom… hoppas du har det bra.. o nu väntar vi ivrigt på våren.. eller hur… Kram Annika

  Gilla

 3. Javisst är gamla tekniker intressanta! I love them. Men Annika, jag tror inte att ytan med vedträn ska vara putsad med lerbruk, lerbruket bara sammanfogar träklabbarna. Ville man skydda spikade man på panel.
  Och våren är på gång, det ljuset, det ljuset – fast kallt ska det visst bli.

  Gilla

 4. Såg en film om några ungdomar som restaurerade ett gammalt stenhus, de byggde en innervägg på det viset.

  Gilla

 5. Kanske hålls denna byggtradition vid liv någonstans , i modern tappning? Men i ett stenhus… den vilmen vore intressant att se tycker jag.

  Gilla

 6. Ett korsvikeshus med kubbinfyllning och spantak i Uppland?! Det har jag verkligen missat. Maste aka dit och titta nasta gang jag ar i Sverige.

  Nog kan man lerklina och sedan lerputsa aven en sadan vagg, det ger extra skydd mot elementen och fungerar utmarkt som utvandig isolering. Idag struntar de flesta som bygger med denna teknik dock i att putsa eftersom de tycker att det ar fint. Trat kan dock spricka och da kan det dra genom vaggarna om man inte putsar en eller helst bada sidorna.

  Idag finns det aven manga som isolerar mellan ”cobben” med halm, sagspan eller vad man nu rakar ha till hands. Tekniken ger tjocka starka vaggar som med minimalt arbete kan halla i hundratals ar.

  Tack for fina bilder!

  Gilla

 7. Robert, tack för bra uppgifter och synpunkter på det här byggnadssättet. Like it!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.