Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Aviso-bokstäver

15 kommentarer

Aviso – still going strong…


Det börjar att bli lättare att få tag i de här fribokstäverna av plast igen. Retrotrenden gör sitt till. För tio år sen köpte jag bokstäver med 13 och 20 mm höjd. Då var det på gränsen till detektivarbete att få tag i Aviso-bokstäver. Gissa om jag var lycklig då jag lyckades på P3N. Själva skylten med blått gummi och plastskydd är ofantligt gammal, sparad från förr för att så komma till användning. MrsUniversum är en samlare – bra att ha saker kommer till användning förr eller senare.

Tidigare fanns bokstäverna även i rött och blått, kanske är det så fortfarande.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

15 tankar om “Aviso-bokstäver

 1. Älskar verkligen dessa bokstäver, och nu vet jag vad de kallas. Tack! Jag har funderat på hur länge man använt dessa i brevinkast och dylikt. Enligt Wiki så har man använt dem under senare hälften av 1900-talet. Men de måste väl vara tidigare än så? Du kanske vet?

  Gilla

 2. Något exakt årtal kan jag inte ge men de är tydlig funktionalism. Därför tror jag att de här flyttbara plastbokstäverna och -siffrorna kom på 1930-talet. Till trapphusskyltar och dörrskyltar. Snygga är de fortfarande! Älskar dem.

  Mina äldsta kommer från Aktiebolaget AVISO-systemet som låg på Grenljusbacken 21, Gröndal i Stockholm.

  Mina senaste köpte jag på Valhallavägen, Sthlm år 2000 – http://www.p3n.se/kontakt/

  Gilla

 3. min farfarsfar var grundare (det är vad jag har fått höra i varje fall) av AB Aviso-systemet – och om jag förstått saken rätt grundades det 1933.
  Han hette Walfrid Bergström och föddes 1884 och gav sedan vidare företaget till sin bror och senare till sin son, min farfar, Gunnar Bergström – sedan vet jag inte riktigt vad som hände, tror faktiskt att p3n (som du köpte bokstäverna från) är de som nu ”är” det gamla företaget – fast med nytt namn. Eller hur det nu var…
  Lite vaga uppgifter, men det är ju alltid intressant med lite bakgrundsinformation! Ett tag låg fabriken där dessa gjordes i källaren till huset där min pappa växte upp, så jag själv är uppvuxen med Avisohistorierna från min pappas barndom.
  Och visst är det stiliga bokstäver!

  Gilla

 4. Ja, det är väldigt stiliga bokstäver. Mycket trevligt att de har blivit ”inne” igen!
  Jag tycker även att det är mycket, mycket trevligt att få historien och personhistorien bakom en produkt som detta. Tusen tack för uppgifterna, Hilda!

  Gilla

 5. Det ar ju sa jakla snyggt! Vart koper man en lite storre ram? Vet att jag last tidigare att det skall finnas i en malarbutik pa soder? Nagon som vet? Vi skall fa en i present namligen

  Gilla

 6. Vad kul att läsa om Aviso!, jag är halvbror med Hilda (som ha skrivit i tråden)och mycket riktigt Aviso grundades på 30-talet, närmare bestämt 19 maj 1933. Farfar Gunnar drev företaget från 40-talet och fram 1986 då han sålde det (jag var då 20 år och lite för junior för att ta vid). Jag jobbade extra under tre somrar i början på 80-talet och 75% av tiden satt jag och gjöt de här bokstäverna.

  Gilla

  • Johan! Härligt att Aviso skyltsystem får en revival. Gjurmatriserna du använde finnas kvar antar jag, övertagna av annat företag.
   Aviso är smart och vackert. Gillar! A lot!!!

   Gilla

 7. Jag sitter själv nu och letar efter ställen att köpa AVISO för privat bruk. Har du sprungit på något annat ställe än P3N sedan ditt inköp?

  Gilla

 8. Vilket typsnitt bygger Aviso bokstäverna på? Helvetica? Futura condens?

  Gilla