Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Finlir

5 kommentarer

I augusti förra året gjorde vi en utflykt tillsammans med vänner till  Dalhalla. Vi möttes i Sundborn och besökte där Stora Hyttnäs, ett typiskt borgerligt hem från förra sekelskiftet med ganska dov inredning och många tingestar. Gården ligger granne med Lilla Hyttnäs där Karin och Carl Larsson utformade sitt hem till det som blev föregångare till den nya tidens ljusare inredningar som i mångt och mycket präglar oss svenskar ännu.

Stora Hyttnäs är en präktig, timrad bergsmansgård i Dalarna. I den rekonstruerade 1800-talsträdgården står bland annat en äkta agave.

Vi tittade på huset utvändigt och gick runt i trädgården i väntan på visningen. På verandan såg jag en fönsterlösning som jag sett några gånger tidigare men aldrig fotograferat.

Ett vädringsfönster finns i fönsterluftens mittre ruta. Spröjsen är delad och två små gångjärn gör rutan öppningsbar utåt.

Det här är finlir!

Mittersta rutan på innanfönstret är förstås också öppningsbar, fast den går inåt. Här spelar det ingen roll om fönsterbrädan är full med blomkrukor på rad, det går lika bra att vädra ändå utan att flytta dem – sommar som vinter.

Den här sortens vädringsfönster skulle jag inte ha något emot att ha här i mitt eget hus. En smäcker, vacker och elegant lösning för enkelbåge med innanfönster. Men vår vädringslösning här är av enklare standardsort – på de öppningsbara fönstren öppnar man hela fönsterluften på både ytterfönstret och innanfönstret.

Stora Hyttnäs i Sundborn är väl värd en resa, likaså Carl Larsson-gården naturligtvis. Den har jag besökt några gånger förut men det var första gången gillt för Stora Hyttnäs. Det är mycket intressant att jämföra de här två hemmen. I Stora Hyttnäs kunde man på några ställen se spår av vännerna och grannarna Larssons.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Finlir

 1. Vi besökte Carl Larsson-gården för ett par år sedan, tyvärr var Stora Hyttnäs stängt då om än vi gick runt och kikade i trädgården. Det vore spännande att se!

  Gilla

 2. Tillsammans är Lilla och Stora Hyttnäs tidsdokument som är intressanta att jämföra.

  Gilla

 3. Åh, det där är min dröm, att ha ett sådant vädreingsfönster. Det är väldigt vanligt förekommande på husen här på ön och runt om i trakten. Men på vårt hus finns inget. Dock har jag fått intrycket av att såna fönster ofta är ganska dragiga. Jag har sett många som inte ens behöver öppnas för att de ska ge upphov till vädring :p

  Gilla

 4. En finurlig fönsterlösning som jag gillar. Möjligtvis att det blir som Anna säger, dragigt. Annars är det synd att den inte är så vanlig längre (vad jag vet).

  Gilla

 5. Den lösningen har jag aldrig sett. Intressant och finurlig och det måste var en skicklig snickare för att få hållbarhet i ett sånt fönster.

  Själv kommer vi få korspostfönster så vissa av våra innerbågar kommer få vädringsfönster där uppe, lite svårare att nå men man slipper oroa sig för blommor som välter ut åtminstone och man behöver inte öppna hela innanbågen och hela ytterbågen.

  Skulle gärna besöka dessa gårdar någon gång…det har ännu inte blivit av. Kanske en sommarsemester snart…

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.