Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Månpojken

6 kommentarer

Mitt i gråvintervädret med ishalka och slask visas här en av MrsUniversums små favoriter:

Järnpojke av Liss Eriksson från 1967.

Konstnären Liss Eriksson har skapat den skulptur som jag tycker allra bäst om i Stockholm. En favorit sen länge, belägen bakom Finska kyrkan vid Slottsbacken. Kyrkobyggnaden var förr Gustav III:s bollhus och ligger alldeles intill Tessinska palatset. Men lillpojken sitter på den lilla intima platsen bakom kyrkan. Finast tycker jag det är att komma in från Trädgårdsgatan. Vilket ljus där blir en aprildag! Bilderna är tagna den 14 april för några år sen.

Ensam om att gilla den här skulpturen är jag icke med tanke på de många som besöker platsen bakom Finska kyrkan. På vintern får han ibland en stickad halssduk och kanske en mösssa.  Men Järnpojken värmer mej inombords även om den står i kyla och snö.

Men jag brukar leta mej hit även då det är mörkt.  MrsUniversum gillar ju mörker. Att komma hit i eller utan månsken är en fröjd därför att en lampa är uppsatt på den låga, högra byggnadens takfot. En smalstrålande lampa får agerar måne. Det ser ut som pojken sitter längtande och tänkande upp mot mångubben. För mej är denna skulptur ”Månpojken”. Den tål hur många återbesök som helst…
.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Månpojken

 1. Liten och fin!

  Gilla

 2. Jaaaa…jättefin är den.Har faktiskt aldrig sett den IRL men ska försöka på det om jag befinner mig i närheten.

  Gilla

 3. Ja hörni, tänk att järn kan upplevas så varmt och lent!

  Gilla

 4. Hej! Tack för kommentar hos mig, trevligt med nya besökare. Kom gärna igen. :)

  Ska snart till Stockholm och undrar om inte jag skulle ta mig en titt bakom finska kyrkan. Det ser väldigt intressant ut.

  Jo… mina nötväckor hälsar till dina.

  Gilla

 5. Vilken fin! Ska jag kolla på vid nästa besök i huvudstaden. Tack för tipset :)

  Gilla

 6. Jag gillar järn. När vi bodde på ett hotell i Tyskland blev jag också helt förälskad i två järnstatyer som stod på baksidan. var tvungen att hälsa på dem varje gång vi gick in och ut.

  Gilla