Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Grandoft

7 kommentarer

I år har vi ingen julgran. Salen är ett renoveringsprojekt, kammaren delvis ett möbelmagasin. Det fick bli det gamla kopparämbaret, vattensån, som fick bli behållare för grankivstar. Doften är viktig. Bland granriset syns röda rosor av kreppapper och vitröda av plastkassar. Rosorna är inköpta i Neapel av en dövstum kvinna med butik och bostad på julkrubbsgatan framför andra: Via San Gregorio Armeno. I år finns inte heller plats för den riktiga julkrubban. Den får vila sig.

Korta grankivstar fick plats på spiskåpan.

Granen var en av de som växer i dikesrenen längs en av vägarna hit ut.  Vi har frågat om lov att ta granar där och så gjorde vi i år. Inte är de särdeles vackra men det är en välgärning att ta bort dem för att jordbrukslandskapet ska hållas öppet. Skör var grangrenarna vid -22 grader men det passade bra då vi bara skulle  använda kvistar. Av en del gjorde jag en barr-ros att ha utomhus nära verandan.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Grandoft

 1. Ja visst är doften av gran viktig vid juletid.
  Vi tog vår gran dagen innan julafton och det var hiskeligt kallt. En del grenar gick av trots försiktighet, men vad annat kan man räkna med när de var djupfrusna.

  Vilken vacker kopparhink!

  Gilla

 2. Boije! Grandoft med kåda och terpentin gillar jag också. Din gran är väldigt grann må jag säga. Ni stoppade den inte i bagageluckan vid hemfärd antar jag.

  Jag har inte tyckt om kopparföremål så värst men även där ändras min inställing. Hinken hör till Universumets historia och därmed blir den ett kärt föremål.

  Gilla

 3. Men så härligt att läsa och det doftar verkligen gott :)).. själv har jag aldrig någon gran då jag nästan aldrig är hemma :) men blev sugen i år när jag var till min granne på juldagen som hade en gran som luktade ljuvligt och hade levande ljus :) där satt vi en stund och drack det sista ur päronkonjaken och tittade på granen :)…

  Dem högg sin gran flera veckor i förväg och hängde den upp och ner under tak men ute så att grenarna skulle bli formade uppåt när den står i julgransfoten och den var väldigt fräsch för att ha hängt så länge.. minst en månad.. men ska sägas att vi har ju haft det väldigt kallt här i Hälsingland hela November :)…

  Gilla

 4. Meeeeeeen skrev en lång kommentar men den bara försvann..hmm

  skrev i varje fall att grannen tar sin gran några veckor i förväg och hänger den uppåner ute under tak och tar in den till julafton och den luktade ljuvligt :))..

  får se om denna kommentar kommer fram då…
  godnatt!

  Gilla

 5. *urk* nu går jag och lägger mig.. god natt mrs universum ;)

  Gilla

 6. Så vackra rosor. VET hur det är med byggarbetsplatser… Men det blir ju jul ändå, och doft kan räcka långt. Såg i ett tidigare inlägg din vackra Klässbolslöpare. Favoriten Herr Ask väntar på att få komma fram här också!

  Gilla

 7. Hej Egge – vilken bra sits du har att få njuta av granngranen – med levande ljus och päronkonjak till!!! Härligt! Det är nog bra att vara ute i tid om man hugger sin egen gran, vädret kan ju bli vad som helst dagarna före jul.

  Förr hade jag ine heller egen gran för jag åket hem till föräldrarna och firade jul med gran och allt. Men det går inte längre… God natt Egge!

  Mitt Egnahem -som min kloke ”Halva” säger – det kan bara bli bättre! Nästa jul med gran i salen!!! Å visst är linnelöparna härliga. Lycklig den som är värmlänning och har nära till Klässbol!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.