Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Värdelös?

2 kommentarer

Det här är en typiskt litet ting som lätt försvinner vid en renovering:

En 25-öring från 1865 som någon borrat ett litet hål i. Den måste ha följt med familjen som lät bygga den här gården för 100 år sen och den hade några år på nacken redan då. Ena sidan har präglingen:  CARL  XV SVERIGES  NORR. G. O. V. KONUNG. (Sveriges, Norges, Göte och Vendes konung.) 25-öringen är mycket nött och kan inte ha varit mycket värd då hålet borrades i den, annars skulle man väl ha använt den för betalning.

Slanten har hängt i rullgardinsnöret i köket på övervåningen. Det minns inte jag.  ”Snöret” var för övrigt en sprängtråd enligt ”Halvan”. Jag gjorde en ny röd rullgardin dit för många år sen. ”Halvan” tog tydligen reda på 25-öringen och kom för någon månad in med den från sin verkstad i lagår´n och sa väldigt stillsamt att han tyckte jag skulle placera tillbaka den. Sån´t gillar MrsUniversum! MYCKET!!!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Värdelös?

  1. Oj vilken inspirerande blogg! Vad roligt att se att du tar hänsyn till husets historia. Det är inte så vanligt. Jag har själv ett hus i Tornedalen som jag hoppas ska bli min så småningom. (Tyvärr äger jag bara 1/2 huset idag) Över allt där jag går ser jag spår av min farfar och farmor och farfarfar och farfarsmor. Hur många får uppleva det idag? Och hur många uppskattar det tänker jag. Jag hoppas innerligt att jag får äga huset en dag och ta hand om det på ett värdigt sätt och om det blir så så vet jag vilken blogg jag ska hämta inspiration ifrån!! Kram

    Gilla

  2. Ulrika – tack för orden! Hoppas du får möjlighet att ta hand om släktgården framöver. Det är alleles speciellt att veta att tidigare släktingar byggt, ägt, tagit i byggnaden och de möbler och föremål som finns kvar.
    Du kan börja planera redan nu genom att leta efter gamla brandförsäkringar, bouppteckningar, titta på historiska kartor osv för att ta reda på mer om husets och bygdens historia. Då kan det bli lättare att framöver fatta beslut om vad som ska och inte ska göras i farföräldrarnas hus. Att fotografera och mäta upp är också bra förberedelser. Lycka till!!!

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.