Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ett undantag, ett kök

11 kommentarer

Jag tillhör egentligen inte den exhibitionistiska bloggargenerationen men skriver ändå om mitt hem på nätet. Märkligt va??? Och nu kommer flera bilder. Denna gång från köket en trappa upp som kom till 1924. Övervåningen inreddes då och blev undantagsboende för de åldriga föräldrarna när syskonen Agnes och David tog över ansvaret för jordbruket. Så gjorde man här, på andra ställen byggdes en liten stuga på gården till de gamla.

Men vi använder rummet på annat sätt .  Tvtittande- lite musiklyssnande- läsande- fikande- pysslande. Någon gång som gästrum.

En sak jag tycker är fascinerande är att den lilla globen som utgör taklampa, sitter på sin ursprungliga plats från husets elektrifiering. Konstljuset ansåg man då skulle komma från samma håll som dagsljuset.

Vedspis och diskbänk med zinkplåt finns kvar, skafferiet likaså – men används som kök gör det inte längre. Här finns inget avlopp och inget rinnande vatten. Slaskhinken stod under diskbänken och vattensån stod väl antagligen ovanpå. Här i Universumet finns hinkar, såar och diskbaljor kvar. Men exakt vilka som användes här kan jag ju inte veta. Men vattensån av förtent koppar kan jag nog tänka mig att Fredrik & Augusta Charlotta använde här. Kanske ska jag ta fram den och ställa tall- eller enris i den över julen…

Jalusiskåpet av betsad björk – kallat pappersslukarskåpet av MrsUniversum – kommer från Yrkeskvinnors Riksförbund på Drottninggatan i Stockholm. Jag kom över det på 80-talet och är glad för det.

Förvaringsmöjligheter är bra att ha. I det här rummet har vi ganska väl förspänt med den saken. Jalusiskåpet, skafferiet och fast inredning som vi själva monterat. Det består av ikeaskåpen ivar, de enda med obehandlade massiva luckor och stomme – åtminstone då vi köpte dem. De är placerade på låg sockelbräda och målade i Universumgrönt och försedda med bänkskiva som sågats till rätt bredd och längd. Tjocktvn och vhs-videon står i en del som kan plockas bort då apparaterna inte fungerar längre. Videon är för djup för att få plats inne i skåpet där musikapparater samlats.

Även skåpens fria gavel kläddes med bänkskiva. Den bit som blev över gjorde vi skrivyta av inne i ”hemmakontoret” – det gamla platsbyggda skafferiet. ”Halvan” gjorde en fin, mjuk ursågning och jag målade kanten umbragrön. Nu är det bara att vända på stolen vid bordet så har man en liten arbetsplats. Men eftersom de flesta räkningar betalas via dator idag och vi inte har dator i det här huset, används det inte på samma sätt som var tänkt. Men vad gör det…

Det här är MrsUniversums gungstol. Like it! Skön, smäcker, rogivande. Gungstolen kostade 50 kr på loppis inne i stan, runda virkade mattan har Agnes gjort. Hon bodde här uppe i slutet av sitt liv. Hennes smala, fina träsäng med metallresårer finns kvar – men det är inte den som syns här, även om den stod på samma ställe. Karmstolen har David snickrat. De var uppväxta i självhushållets tid och vana att tillverka mycket själv och få sin mat från gårdens djur och odlingar. Det lilla slagbordet kommer härifrån Universumet, har enligt Halvan någon period stått i kammaren på bottenvåningen.  Att det är härligt björkflammat syns inte i motljuset.


Därborta skymtar hagen där getterna går på sommarhalvåret. Adventsljusstaken från 60-talet fyndad helt intakt på loppis. Det var bara att jacka in i eluttaget.


Den vita duken med jugendrosor inhandlad på Tradera.

Jordgloben och tv:n – spröten mot omvärlden som en kompis sa då hon för första gången hälsade på efter att jag flyttat från Stockholm långt ut på vischan och tyckte att jag hamnat oländigt till, haha…

Det här rummet har en annan känsla än intilliggande ljusa sovrum och ljusljusgrå farstu. Här är ombonat, en lövberså mitt i vintern.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

11 tankar om “Ett undantag, ett kök

 1. Vilket förtjusande rum! Det är så välgörande att se bilder från ”riktiga”, inbodda hem, varma och välkomnande och fungerande med böcker och ting från olika tider och platser. Jag förstår inte idealet med ödsliga katalogmiljöer, open plan in absurdum och drömmen att bo som på hotell. Obegripligt och tröttsamt. Det är ju Morristapeter man vill ha! :-) Tack för att du visar!

  Gilla

 2. Jag blir alltid så avundsjuk på er som har så mycket gammalt kvar och som vet så mycket om huset. Alltid lika trevligt att läsa om det också. Våra hus är i princip helt och hållet omgjorda. Finns inget gammalt kvar.

  Gilla

 3. Härligt, personligt och hemtrevligt!

  Gilla

 4. Vilka underbara bilder! Och jag tror fler än jag är SÅ tacksamma för att se vad läckert man kan göra med stilar från olika epoker!

  Om jag hade så välstädat hade jag kunnat blogga varje dag om mitt hem. Men här ser det ut som KRIGET! Och jag längtar efter en enda sekund över för att få totalröja…

  Gilla

 5. Jääätefint rum med personlig stil!Är nyfiken på vad taket är målat med och om det är ursprungligt? Det ser så blankt ut?
  (är helt insnöad på gamla tak för tillfället eftersom jag renoverar tak just nu).

  Gilla

 6. Men tack kära ni för alla trevliga och snälla kommentarer!

  På Toves fråga svarar jag att taket är målat med linoljefärg, jag vill minnas att den var halvblank och inte helblank. Lite mer info går att få här: https://mittuniversum.wordpress.com/2010/11/29/spanning/

  Till Astrid/mittgamlahus säger jag att jag inte fattar varför namnet inte markeras blått och är klickbart – vi bloggar ju i wordpress båda två så det borde ju sköta sig själv detta med hyperlänkning. Är det någon inställning JAG ska ändra på, tro? Och ser uuuut gör det här också – i salen med jobb på gång och kammaren som möbelförvaring.

  Gilla

 7. Men va skumt. Har inte sett det där med länken. Ska kolla i mina inställningar!

  Skönt att höra att man inte är ensam med att tappa kontrollen över hemmet. Skönt att det snart är jul, så att det blir städat ;-)

  Gilla

 8. Ni verkar ha ett underbart hus! Med mycket själ. Rummet ser mysigt ut. Där vill jag slå mig ner…

  Gilla

 9. Astrid / mittgamla hus – ja tillvaron går upp och ner, städningen likaså! Att städa kan, om man så vill, liknas med att flytta runt damm i universum, ja i rymden ; )

  Maria / jag blommar! – tack, visst är det trevligt med olika inredningsvarianter. Din färgglada är oerhört personlig, vilka tapeter med stora röda prickar du fått tag i lagom till jul!

  Gilla

 10. Jag blir alldeles nostalgisk när jag tittar pâ dina vackra bilder och minns min mammas spetsgardiner och utsikten över fälten Sâ vackert !! Jag delar Noras uppfattning om det har gâtt nâgot sjukt i dessa öde kataloginredningar/reportage utan hemrevnad men med hotelllyxiga rum och kök. Vart är vi pâ väg ??!

  g-mor (gammelmor utanför/i Paris, det har blivit för lângt..)

  Gilla

 11. Mona – gammelmor i Paris.
  Jag har förändrats efter flytten hit. Eller huset har förändrat min inställning till inredning, dvs jag anpassar mej. Förr var jag mera minimalistisk än idag, var sak har sin tid. Säkert har det med åldern samt intryck utifrån att göra men också och kunskapen om stilepoker och tidigare liv här på gården.
  Jag tycker verkligen att det är KUL med stilhistoria och det nötta uttrycket att blanda ärvt och nyköpt! Ja, det är kul att leva ;-)

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.