Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Spänning

2 kommentarer

Spännpapp

I väntan på den stundande pappspänningen i salen, nej – vi har inte kommit till skott ännu – tänkte jag  skriva om pappspänning vi redan gjort. Och misslyckats med. Det är av misstagen man lär sig sägs det ju – men roligt är det inte då man inser att arbetet måste göras om. Till exempel en pappspänning på väggen ovanför boaseringen i köket på övervåningen.

Jag ska nog nämna att vi pappspänt och tapetserat även sovrummet på övervåningen och var ganska stolta över över att ha lyckats – noviser som vi var. Vi hade läst oss till hur man skulle göra – det här var slutet på 1990-talet- och  MrsUniversum ringde den gången en pensionerad målare och fick av honom råd angående hörnen som vi inte hittade beskrivet någonstans.

Nu började vi med att införskaffa spännpapp. Pappen vi beställde den här gången kom från Claessons trätjära i Göteborg och leveransen var snabb. Kvällen innan uppsättningen bredde vi ut en plastpresenning på golvet, la ut papp klippt i anpassade längder, vattnade, la pappen dubbelt med kanterna mitt på och täckte med presenningen. Där fick det dra till morgonen därpå.

Vi satte upp pappen, nubbade tätt men väntade med hörnen.  Men asch, då pappen torkat fanns stora bubblor utifrån nubben och även en lodrät reva hade uppstått. Pappen höll på krypa ur nubbens stora skallar.  Skulle detta buckliga gå att rädda? Vi fuktade igen, la på tidningspapper, remsade över nubben men NEJ! Bucklorna försvann inte. Det var bara att riva bort alltihopa. Nubben spikade vi med 5 cm mellanrum så det blir en hel del att dra ut och göra om! Hur kul var det på en skala…

Det hela handlade ju om att pappen var FÖR blöt. Men vi tror också att pappens kvalitet var en annan än den vi beställde första gången, att den här var ”lumpigare”. Till sovrummet som pappspändes tidigare använde vi papp från Claessons Trätjära. Ny 300 g papp från dito inköpt till övervåningens kök blev urdålig, vi köpte andra omgången från Gysinge. Om pappen var förändrad i sin sammansättning eller om vi blött för mycket låter sig inte kontrolleras nu. Numera ser det inte ut som någon av de här två leverantörerna har kvar den här typen av spännpapp. Det här gjorde vi 2003. Problemet idag ser ut att vara just detta att få tag i bra spännpapp – mycket har hänt även sen vi pappspände köket 2005. Oplastad golvskyddspapp nämns numera även i de här sammanhangen. Claessons  Trätjäras tunna vita för tak (120 grams papper, 25 löpmeter per rulle) känner jag mig skeptisk inför, deras väggpapp däremot kan vara bra (300 g/60 lm), Gysinges enda papp med en sida vit ser ut att kunna vara en liten rulle oplastad golvskyddspapp till ett högt kvadratmeterpris (okänd vikt/28 lm). Och där står vi nu… Den bortrivna takpappen i salen som fanns under ett lager takskivor var 1,5 meter bred vilken bara Classons tunna vita är.

The same procedure once again. Och nu blev det inga bubblor.

Hörnen fick papp med riven kant, pappremsa under nubben, torr smal remsa över nubben och sen en bred remsa över alltihopa. På så sätt förhindras rostgenomslag.

Målning

Taket skrapade vi före väggarnas pappspänning. Originalkulören kom fram under 70-talets rollade moderna färg. Det är mycket arbetsamt att skrapa rent tak från rollad färg. Armmusklerna stärks. Men det är en fördel med endast 2.10 i takhöjd som det är på övervåningen. Den takhöjd som även Frank Lloyd Wright använde i de fantastiska villor han ritade.

Vi köpte linoljefärg från Ottossons Färgmakeri. Bilden här ovanför stämmer på intet sätt i kulör men jag tog med den för att visa att vi valde en blankare yta som det tidigare varit.  Det gör att det känns högre i tak än med en matt yta.

Murstocken målade vi med linoljefärg lika snickerier och boasering, den ”Universumgröna” som vi tidigare skrapat  fram på sovrummets snickerier och som även kom fram på murstockens kalkputs då vi skrapade (se foto). Boaseringen och f.d. skafferiet består av dubbelfasspont här på övervåningen, inte pärlspont som på bottenvåningen.  Det är cirka 15 år mellan de olika inredningarna.

För att komma fram till takets ursprungskulör använde jag  NCS traditionella färgskalor för linoljefärg (pigment hos traditionella pigment för utvändig målning). Det närmaste jag kom den framskrapade kulören var obränd umbra (NCS 2005-Y20R) eller grön umbra med samma NCS-nummer. Jag tittade även  i linoljefärgslikaren från RAÄ och tyckte att  7A-30 baserat på grön umbra och vitt liknade 2005-Y20R mest. Då beställde jag ett par liter till taket.

Så här ser det ut en höstdag med sol. En annan dag har färgerna förändrats beroende på ljuset. Rummet är svårfotograferat men jag tror nog att jag ska visa fler bilder framöver.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Spänning

 1. Spannande. Ursakta min okunskap, men jag har aldrig forstatt vitsen med spannpapp pa vaggar och tak. Vore det inte enklare och billigare (om man nu anda ska mala over allt, eller tapetsera, eller vad det nu blir) med vanligt tidningspapper och tapeklister? Utbilda oss dumbommar som fortfarande inte forstatt detta magiska med spannpapp!

  Gilla

 2. För att få en slät yta då spännpappen torkar är det bra med stora sjok ihop som spänns ut då de torkar. Tidningspapper fungerar inte så, det följer underlaget (t ex bräder eller timmerstockar). Då masonite kom blev det ett vanligt underlag som endast bygger 3,2 mm. Sen treetex eller spånskiva, idag är det 6 eller 13 mm gips som är vanligt i byggandet.
  På 1700-talet användes kvadratiska bitar av lumppapper med rivna kanter som man målade direkt på.

  Vi vill pappspänna väggarna därför att det har fungerat bra i de övriga rummen vi spänt (ett efter ett misslyckat försök). Rummen har varit pappspända tidigare, i salen även taket, vars papp nu är nerriven eftersom spontade, rektangulära takskivor hade orsakat mängder av spikhål i den fina takpappen. Skivornas skarvar var inte roliga att se i ett hus från 1900-talets början.

  Var och en blir salig på sin tro sägs det. Vi vill göra som det var tidigare och fungerat ända till 1970-talets ytskiktsrenovering.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.