Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Golvvärme på husets villkor

5 kommentarer

Det här är mitt sätt att undvika kalla fötter då man bor i ett gammalt hus utan golvvärme:

Det är mina favorittofflor, snart sönderälskade som synes!

Tofflorna är filtade och har en tunn gummisula limmad undertill vilket är bra för att få stadig grepp mot golvet. Annars är det lätt att halka då man med stor hast rundar ett hörn eller springer nerför trappan. De här tofflorna samlar inte damm, är lätta, varma och halksäkra.  De inhandlades på Coop för flera år sen, nu hittar jag inga liknande. GE´XAN är namnet, det låter kinesiskt tycker jag. Hade jag vetat vad jag nu vet, skulle jag ha köpt ett litet lager av de här fantastiskt bra tofflorna.

Att lägga in slingor eller rör för golvvärme är inget vi planerar här i Universumet. I mitt arbete träffar jag många ägare  av gamla bostadshus vars högsta önskan är golvvärme (och utomhuspool).  Värme från elslingor eller vattenrör i golvbjälklaget letar sig ner i grunden lika väl som upp genom trägolvets bastanta brädor. Jag tror nog det kan  bli rätt mycket energislöseri om inte bjälklaget isoleras mer än vanligt och då försvinner ofta möjligheten till krypgrund, torpargrund som vi har här. Golvvärme går bättre ihop med keramiskt material i golvet som lättare släpper igenom värmen.

Vår filosofi i Universumet är att skapa komfort genom att anpassa oss till det befintliga och skaffa bra tofflor! Vi trivs utmärkt med det levnadssättet. Kanske är vi tidsenligt otidsenliga, eller???

Här beskrivs flera utmärkt praktiska möbleringstips som hjälper till att spara energi.  Och den här artikeln visar  jag på igen för den är så bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Golvvärme på husets villkor

 1. Tofflor och raggsockor är ett måste i gamla hus :))).. annars har man jä-ligt kalla tår :(((….. fast för tillfället har jag foppatofflor :( men dem gillas inget vidare men har inte hittat dem där superbraiga tofflorna än :)… har slitit ut ett antal genom åren ….

  Gilla

 2. Jag håller med om att det känns bra att anpassa sig efter huset. Det är också trevligt (om än ibland kallt) att följa årstidens växlingar.

  Gilla

 3. Att leva med husets villkor är mitt sätt, ska man ha superkomfort och hemmaspa i ett gammalt hus har man nog köpt fel hus…
  Ha en trevlig kväll,
  Eija

  Gilla

 4. Himla bra kommentar det där med att man riskerar förlora värme om man har golvvärme under tjocka trägolv. Verkligen något att tänka på.

  Här är det raggsockar som gäller. Har köpt ett helt gäng som sprids lite här och där i huset och som hela familjen plockar åt sig när det behövs.

  Gilla

 5. Hej,
  vad trevligt att fler kör uppvärmning av fötter och inte golv.
  Egge – foppatofflor är inte dumma heller men bäst på sommaren tycker jag. De är utmärkta att gå mellan husen med, även då det är blött på marken. Lätta är de också. Går t o m att vandra i skogen med…
  Sara – tycker som du, de olika årstiderna är trevligt att känna av.
  Eija – yes, livsstil efter hustyp. Bäst så.
  Astrid – raggsockor går också an men är lite hala i trappan. Smart att ha dem spridda för att alltid ha ett par till hands (fots)!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.