Titta vilket rejält virke som använts till foderlisterna runt dörrarna. Det här dörrfodret finns i hela bottenvåningen.
Profilen följer årsringarna och kärnan ligger centrerad. Profilen består, från tunnaste änden räknat, av hålkäl, halvstav, karnis och band (eller platt) och hålkäl. Listen är maskinhyvlad och vanlig vid förra sekelskiftet med inspiration från barock/rokoko men med ursprung i den romerska antikens listverk av huggen sten. Influenser från antikens profilgrammatik finns alltså i mitt Universum (och inte bara här förstås) som uppfördes för bara 100 år sen. Detta intresserar mej. Av listverkens profiler kan man datera en byggnad.
Den här grågröna kulören, som var vanlig vid förra sekelskiftet, ska vi återigen försöka få till igen. Alla snickerier i salen och säkerligen även i kammaren ska målas med linoljefärg i denna kulör.
.
Läs även andra bloggares åsikter om dörrfoder, snickerier, foderprofil, sekelskifte, umbra
21/10/2010 kl. 12:23
…och det kommer att bli sååå fint. Vad impad jag blir av dina kunskaper ang. listens profiler, att kunna namnge varje böj vill säga…vi har liknande list men inte fullt lika rokoko-aktig. Där hör du, jag kan inte beskriva min list, ha ha!
Har också försökt få till vacker grå färg, grön umbra har vi använt men tycker fortfarande att den är för blå. Har du några tips till oss? Ottossons har en kulör som heter vetegrå, skulle vilja blanda till den kulören själv men det blir aldrig samma. Har nog blandat alla tänkbara grå kulörer som finns…
GillaGilla
21/10/2010 kl. 14:03
Eija – jo, jag har ju pluggat på det här med profilgrammatik.
Färg är svårt att prata om utan att se.
Eftersom vi har en gammal färg som vi vill ha mer av, kommer jag att skicka ett prov – kanske profilen i inlägget – till Ottossons Färgmakeri. Enligt Gunanr Ottosson behövs bara ett prov på 1 kvadratcentimeter för att de ska kunna blanda till en likadan kulör.
Annars så går det ju att köpa både pigment ( t.ex. http://www.claessons.com/produkter_list.asp?do=list&category=8&sokord=) och färdigblandade små färgburkar i handeln som man kan blanda sinsemellan. Gysinges lösning med %-tal är ganska ok. Det gäller bara att veta hur man blandar och skriva upp det så man kan blanda samma kulör igen om några år då man ska bättringsmåla eller måla mera. Själv använder jag även NCS-systemet ibland.
Ska man måla äggoljetempera men inte vill blanda själv (vilket jag har gjort till möbler) har Milis Ivarsson pigmentblandningar i olika sammansättningar som ser vackra ut: http://www.avjord.se/
GillaGilla
21/10/2010 kl. 17:24
”Profilgrammatik” – vilket underbart ord!
GillaGilla
21/10/2010 kl. 17:54
Heja Sara – Visst låter det proffsigt va? Riktigt arkitektigt eller konstvetaraktigt. Det senaste i den här nischen är nog ”Klassicismens interiörer. Inredningskonst och arkitekturprofiler från Vitruvius till Tessin”, Gunther 2006, köpt på bokrean 2010 för ynka 129 kronor.
GillaGilla
21/10/2010 kl. 18:26
Riktigt fina! Blir avundsjuk. I vårt hus finns inte en enda gammal list eller ett enda foder.
GillaGilla
23/10/2010 kl. 07:16
Underbart vackert! Vi har INGA originallister kvar vi :(
…och ett svar till Eija: Vi fick använda en blandning med både grön umbra och lite guldockra (och lite svart tror jag det var..) för att få fram samma kulör som varit på våra dörrar. Enligt färgbutiken ska den färgblandningen ha varit vanlig på listverk och den blir liksom lite varmare än enbart grön umbra. Grå åt det gröngula hållet. Kanske något för dig att testa.
GillaGilla