Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Farstun

9 kommentarer

Vill visa en bild på Universumets farstu där inte enbart har ljusmålade ytor syns. Trappan är återigen röd, taket är Universumgrönt, på golvet ligger en senapsgul linoleummatta Marmoleum – i väntan på att vackert stormönstrade korkmattor åter tillverkas! Under linoleummattan ligger en lumppapp direkt på brädgolvet. Det var svårt att få golvläggarna att acceptera en sån lösning eftersom brädriktningen framträder efter några år. Detta gillar en golvläggare inte, för oss är det inget problem. Så ser det ju ut i gamla hus med korkmattor, efter några år.

I prånget under trappan, där kylskåpet stod då MrsUniversum flyttade in, är nu en regelrätt kapphylla (med liiiite jugendstuk på den platsbyggda hyllgaveln). Plats för skor, även skofacken har linoleummatta i botten, plats för kläder på klädhängare och på krokar (syns inte).  I några av facken finns korgar av flätade plastband med plats för vantar, halsdukar och en speciell för gästtofflor av olika slag och storlek.  Över alltihopa finns en hatthylla. Över hatthyllan finns elcentralen. Den tror jag får ett eget inlägg sen nå´n gång, placeringen av den diskuterades livligt en gång i tiden. Golvbräderna under linoleummattan är detsamma som för 100 år sen och golvvärme saknas. Me like!

I trappskrubben finns varmvattenberedare och städskåp. Till vänster skymtar den vita dörren till det tidigare skafferiet och genomgång till salen. Den innersta dörren till salen är numera förbyggd och i utrymmet bakom den vita dörren finns idag wc/dusch. (Plan av huset finns under fliken ”Om gården”). Köksdörren med björkimiterande ådring står på vid gavel allra längst till vänster.

Snart kommer köksdörren att vara stängd utom då någon passerar och utom på storhelgerna som jul och nyår. Eftersom vi lever med temperaturzoner i huset är farstun väldigt sval på vintern då vi värmer huset i övrigt. Det känns helt normalt för MrsUniversum som är gammal nog att ha upplevt en barndom med detta härliga levnadssätt. Man upplever verkligen årstiderna på det viset! (Vi tråkas ut lite av gamla hus med 21 grader i varenda vrå.)

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Farstun

 1. Jag är imponerad av er som lever så. Själv värmer vi vårt gamal hus med jämn temperatur hela året… åtminstone relativt jämn. Vi bor på hela ytan och jag har svårt at tänka mig ett anant sätt att ha det även om det skulle fungera. Kanske får vi tänka om nu med detta huset dock eftersom vi ännu inte vet hur det fungerar under en vinter… //Sophie

  Gilla

  • Det går ju som sagt var att prova ett annat förhållningssätt. Det är underbart att öppna upp ”salen” till vintriga familjehögtider och kalas. På sommaren är salen alltid ”på”. Jag tycker om att även huset förändras med årstiderna, inte enbart omgivningarna.
   Men självklart passar det levnadssättet inte alla i dagens Sverige.

   Gilla

 2. Vad är det för fin, röd nyans du har på trappan?

  Gilla

  • Sara, det ska jag svara på då jag hittat färgburken. Det är antagligen bara ett NCS-nummer jag kan få fram.

   Nu har jag kollat: Beckers, brytbas C, recept R 18; SS 8,5; W 1,5; Y 64. Specialbruten halvblank kulör från år 2000.

   Gilla

 3. Precis så hade vi här de första två vintrarna, en kallfarstu där vi stängde dörrarna mot salen, trappen, köket och kontoret. Men efter de extremt kalla vintrarna, barn och deras kompisar som springer in och ut, djur som springer in och ut gav jag upp. Är man en mindre familj så kanske det fungerar att skola alla att stänga dörrarna efter sig, men vi är ingen liten familj…så vi drog in vattenburet med kamflänsradiatorer och hela köret. Ångrar inte det en sekund…bekväma jag, eller hur?!

  Gilla

  • Eija, alla gör så som är bäst för dem. Men jag tror att flera värmer upp hela huset utan att reflektera över att det kanske inte behövs. Vi lever på allt större kvadratmeteryta per capita och energiförbrukningen i landet ökar ständigt. Ett välfärdsproblem…

   Gilla

 4. Snygg farstu. Härliga färger och snygg förvaring för ytterkläder och skor. Blir verkligen inspirerad då vi själva går i tankar på hur vi skall lösa den biten i vår lilla hall.

  Gillar även tänket kring uppvärmningen…eller snarare avsaknad av uppvärmning. Vi har också en kall hall vilket är kanon för vinterförvaring av blommor och även när det är dags för förkultivering av sådd och blommor :)

  Gilla

 5. Finfina färger du har i farstun! Den röda trappan är underbar och tillsammans med grönt tak och gult golv blir det nog aldrig tråkigt : )

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.