Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Farstudörrens innerdörr

6 kommentarer

En av de första sakerna vi började med en gång i tiden var att isolera farstuns regelväggar. Här i det icke varmbonade utrymmet, byggde man alltså inte timmerväggar av resvirkeskonstruktion. Mot varma köket är det timmervägg. Att man snålade med timmer tror jag beror på att timringskonsten var på utdöende här och att landskapet inte har stor andel barrskogar.

Isolerar man väggar kan det vara lämpligt att fixa ytterdörren som inte är tät. Vi valde att sätta in nya innerdörrar. Jag ritade innerdörrar som ett snickeri i trakten tillverkade. Att sen få dem på plats var en del arbete med eftersom jag hade svårt att mäta upp den skeva karmen tillräckligt tillförlitligt för att snickeriet skulle kunna göra dem exakta efter den sneda öppningen. Men det gick tillräckligt bra att få dem på plats för att duga. Ett tips till andra som ska göra samma sak är dock att be snickeriet själva montera dörren på plats i karmen.

Innerdörren har nu mer än tio år på nacken. Dörrbladen har regelstomme som klätts med mdf-board och med frigolitisolering emellan. Det sitter ett glas i övre delen.

Istället för att limma på profilerade lister som bildar kvadrater för att likna dörrspeglar, valde jag att sätta fast horisontella rejäla halvstavar med snedfasade ändar. De är menade att anspela på dörrspeglarna, förstås. Själv tycker jag det blir lite väl pastischartat eller fejkat gammeldags med låtsasprofiler. Lika bra att visa att dessa inte är uppbyggda som spegeldörrar säger arkitekten i mig. Sen penselströk vi hela härligheten med linoljefärg – vit…

Jorå, så här gjorde vi i Universumet då det begav sig. Och allt är förvånansvärt ljust – ljusgrå väggar, vita snickerier. Det här var tidigt under mitt liv här på gården. Nu är frågan hur farstuns dörrar och dörrfoder ska målas ifall ytterdörren blir ekådrad. Det tål sannerligen att funderas på…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Farstudörrens innerdörr

 1. Just vad vi tänkte göra, be snickeriet montera originalytterdörren och överljuset i karm, orden och pappret räcker inte till att beskriva hur man vill ha det….skevt är det här också. Vi hittade innerdörrarna på blocket med ungefär rätta måtten. Får väl se vad snickeriet säger om det uppdraget…
  Inget fel med ljusa färger, enligt min mening. Och det fina köket skymtar på bilderna också…

  Gilla

 2. Man kan ju ha olika färg på insidan och på den sidan som är mot ytterdörren.

  Gilla

 3. Hallå!
  Har nu läst din blogg från början *phu* och det var/är intressant :)))… väldans bra blogg måste jag säga :))…

  Färgen på innandörren däremot vågar jag inte säga nåt om… eller? jo förresten kanske lika färg som trappen om det inte blir för to much så att säga :)..

  Har börjat upptäcka färger på ett annat vis :).. vitt och svart har aldrig varit min melodi dock men ljust har jag alltid gillat.. Nog bubblat och tack igen för en superbra blogg :)

  mvh Annika

  Gilla

 4. Heja Annika! Läst hela bloggen? – du borde ha pris i uthållighet!
  Trevligt att du ger dig till känna. Det är nyttigt att få respons.
  Färgbeslut för dörren får mogna till nästa säsong – så skönt att kunna säga så. Alltid blir det någon råd.

  Gilla

 5. Japp hela bloggen :).. vill liksom har ordning på saker :) annars blir jag lite förvirrad :)…

  Ja men det ska ju få ta tid med färg ju.. annars är ju risken att man får måla om och det vill man ju inte göra.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.