Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Höstens ringblommor

2 kommentarer

Jag tycker verkligen om de enkla ettåriga blommorna som ringblommor och indiankrasse. Det är ett nöje att äta frukost i deras sällskap. Jag har just i den här buketten puttat in lite persilja också, både krus- och slätbladig samt blad av röd alunrot. I gamla oinhägnade kökslandet odlade jag olika ringblommor (Calendula officinalis). Sorter som Fiesta Gitana, Indian Prince, Orange King, Pacific Beauty, Yellow Colossal och vackra Touch of Red med fröer köpta från Impecta. Testade Peach Sherbet men föll inte för den. Nu sparar jag fröer från år till år utan att märka dem och köper en påse i livsmedelsbutiken så nu har jag ingen koll på vad som är vad. Men ringblommor älskar jag, världens lättaste att odla, en nybörjarblomma och en mormorsväxt för den gamla täppan, en snittblomma av rang enligt MrsUniversum. Sår dem i ett par omgångar under säsongen för att förlänga blomningstiden.

Undrar just när frosten slår till i år? Det har hänt att jag plockat krasse den sista oktober då svägerskan fyller år. Det tycker jag är fantastiskt  att kunna göra, jag som är vuxit upp med förhållandena i norra delen av landet där frosten kommer tidigare.

 S E P T E M B E R
 
Träden drar på sig reshandskarna.
Men det är bara handskarna som
    reser.
 
Ljuset står och väger på hälarna.
Ska det stanna eller
    komma in?
 
                   Leif Nylén
.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Höstens ringblommor

 1. Tack för tipset! De är så vackra! Jag är själv på jakt efter höstblommande blommor och ska iväg till handelsträdgården idag, men inte för höstblommorn, istället vårblommor. Jag antar att ringblommorna kan sås hela våren och sommaren…?
  Ankan

  Gilla

  • Ja ringblommorna är ettåriga men frösår sig lätt. De sår man på vår och sommar som du skriver. Men planera kan man ju göra på vintern och titta på vackra bilder på nätet eller i kataloger.
   Jag älskar HÖSTANEMON som är perenn, men har inte fått till nån riktigt bra planta trots flera försök. De ska trivas i lerjord, men…nej. I höst blommar den vita med två ynka blommor just nu.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.