Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ljus i mörkret

6 kommentarer

Det här var den lampa jag valde som utebelysning till ateljén/hönshuset för nio år sen. Den har modern formgivning men med bakåtblickande till äldre armaturer. Jag gillar den fortfarande. Det som då, vid valet, fick mej lite tveksam var att den bara kunde fås med fattning för energilampa som jag då tyckte gav alldeles för starkt vitt sken i förhållande till de gamla lamporna som  finns utomhus och lyser upp gårdstunet litegrann. Ångrat mej har jag dock inte! Under de här åren har ljuskällan aldrig behövt bytas ut och så vitt ljus att det stör tycker jag inte att lågenergilampan ger. Och på de här åren har utvecklingen på området lågenergilampor gått fort, nu kan man få varmare sken på ljuskällan. En bra sak med den här lampan är att man slipper se den fula ljuskällan eftersom den täcks av opalglas. Den här lampan tänder och släcker jag inifrån ateljén/hönshuset.

Utomhusarmatur Vind, design Olle Andersson för Boréns/Luxo.

Äldre armaturer med synliga fingerlysrör ryser jag inför. Hoppas ni inte tycker jag är för tvärsäker och pekfingrig – men det är så härligt att få skriva ner sin mening. För det här är frågor jag ofta stöter på. Har ni sett vackra medeltida kyrkor med gamla lampor och i dessa ett FULT fingerlysrör som syns genom klarglaset, ute så väl som inomhus :(

De andra lamporna på gården sitter även de på vägg/knut. Det är vanliga glasglober som kom till långt innan vi flyttade hit. De är okej tycker vi. Knutlampan på magasinet tänds ute vid knuten, de andra tänds inifrån farstun i bostadshuset.

Det är svårt att fota ljus i mörker, åtminstone med min lilla kompaktkamera, men jag ska nog göra ett försök att fota gårdstunet med tänd utebelysning längre fram. Jag gillar mörker så då fullmånen lyser tänder vi inte utomhus. (Earth hour i mars ser jag minst lika mycket som en manifestation över det vackra och allt mer försvinnande mörkret än som en klimatmanifestation. Men det ena utesluter ju inte det andra.)

Över den här tomtgränsen kommer absolut ingen lyktstolpe. Det passar väl ändå inte på en bondgård, eller hur…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Ljus i mörkret

 1. Jag tycker det var en fin lampa. Och härligt att se en lampa som inte är rekommenderas av Gysinge (ursäkta spydigheten)

  Gilla

  • Haha, Asta! Jo, det ska finnas flera möjligheter till bra armaturval inom byggnadsvården och arkitekturen tycker jag. Jag har ganska öppet sinne för olika lösningar (tror jag).

   Gilla

 2. Ja jag blev också förvånad över att du väljer denna modellen, renodlade byggnadsvårdare brukar ofta (nu får du ursäkta lite) slå en på fingrarna, det ska vara bara vissa autentiska modeller såsom de såg ut förr….
  Men den påminner ju lite om stallyktan i allafall….vilken vi har som utebelysning. Och vanliga globlampor förstår, billigt o bra!
  Tack förresten för dina ord om vår källarvåning. Visst är det fantastiskt att det är så välbevarat! Är såååå lycklig ägare till en sådan skatt. Ska verkligen vårda den väl….

  Gilla

 3. Och den fina lampan sitter ju över en så snygg ytterdörr! Ett riktigt fynd, jag är avundsjuk.

  Gilla

 4. Sara, jag är lycklig över den dörren fortfarande!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.