Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Slut för i år – tack för i år

4 kommentarer

Om ett par veckor har Tor & Saga gjort sitt för denna säsong. Landskapsvårdarna jobbar och jobbar och aldrig tar slånbuskagen slut. Men vi hoppas på återseende nästa försommar för att nya nappatag ska tas. Det är en riktigt trevlig procedur att dagligen gå ut till dem, våra levande slybekämpare. De får nytt vatten, lite omtanke och lite morötter eller knäckebröd som är det bästa getterna vet. Regelbundet inspekterar vi stängslet.

Tor är bra på att med hornens hjälp barka av även smala stammar. Perfekt sätt att få död på busken. Han är riktigt ”bufflig” mot Saga när han hittar god mat. Med ett strupljud varnar han henne för att äta av ”hans” mat. Men när jag är i närheten tar jag henne i försvar och de äter från samma gren.

Ibland hjälper jag till med grensaxen och klipper ner godbitar som sitter högt, särskilt nu på hösten då det mycket av det lättillgängliga är uppätet. Vid regn får de av sommarens hö inne i ”boet”. Åsså får Saga lite uppmuntran då Tor jagar bort henne och jag ser det – hon får då extra många morotsbitar. Det vet hon om och ser längtansfullt upp mot mej.

 

Hagen är lite öppnare men långt ifrån som det måste ha sett ut för 50 år sen. Jag har skrivit det förr och gör det igen – slånbuskar är det värsta klorofyllstinna, stickiga och rotintensiva jag känner till här i trakten. Fy fasen!

I måndagskväll hände något nytt. Där vi satt inne i ljuset och värmen hörde vi hemska skrik i natten. Från gethagen!!! Fort – ficklampor med, stövlar på. Jag hann först, stängde av elen till nätet. Klev in och lyste runt. Ett rådjurskid hade hamnat innanför stängslet och kom inte ut – elstötarna var förstås otäcka. Men en människa är ju otroligt farlig och över nätet kom det av sig själv när jag närmade mej och strömmen var avslagen. Utanför nånstans i mörkret hörde jag geten prassla. De återförenades i mörkret och rusade bort förstod jag.  Nu kan de fortsätta terrorisera mina oskyddade rabatter :(    Tor & Saga stod och såg förundrat på händelsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Slut för i år – tack för i år

 1. Jag blir grön av avundsjuka. Jag är något fruktansvärd sugen på en get. Tyvärr har vi för knappt om utrymme.
  Innebär ”tack för i år” att du käkar upp landskapsvårdarna nu eller har du lånat dem av någon?

  Gilla

  • Ahh, inte äter jag upp dem. De återbördas till sin rättmätiga ägare med djurtransportkärra. För att återvända nästa säsong om allt går som vi planerat. Om du inte har tillräckligt utrymme har du inget besvär med sly och otäckt stickiga snår heller antar jag. Var glad för det du :)!

   Gilla

 2. Getter har jag inte vågat ge mig in på ännu. Det sägs att de är riktiga rymlingar! Men hos er verkar de hålla sig innanför stängslet. Det måste vara morötterna!

  Gilla

 3. Eija, jag tror inte att morötterna är enda anledningen. Getterna har det för bra för att idas rymma.
  De har fullt att äta i hägnet, behöver inte leta sig utanför. OCH de har massor av roliga stenar och en hel mur att hoppa, klättra och skutta på. Ekarnas kronor ger skydd vid duggregn och då det regnar rejält (eller blåser) har de ”boet” bygt av plåt. Det står på en högpunkt, inget vatten rinner in.

  Men vi har nog väldigt lugna getter (bocken är kastrerad) för det är som du skriver, getter är rymningsbenägna, se här: http://gullapan.se/2010/06/08/djurparken-sista-kapitlet/

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.