Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lite korkat

9 kommentarer

Vi bestämde oss för att sätta in innanfönstren i köket i lördags. Köket är det rum som för oss känns viktigt för oss att ha varmt och skönt i. Nu vet vi inte när kylan slår till och på veckorna har vi ingen möjlighet att jobba med fönstren, så nu efter lördagsfrukosten var rätt tillfälle. Inget solsken, båda fönstren kunde putsas utan att det solbelysta blev flammigt. Vi hjälptes åt – jag tog de fasta, Halvan tog innanfönstren. Jag har placerat tallkottar mellan köksfönstren ända sen köket blev klart. Det kom sig av att jag var rädd att linoljefärgen inte var genomtorr och att mossa eller vadd skulle fastna i färgen. Kottar har färre beröringspunkter mot underlaget så kottar fick det bli. Och så har det varit ända sen dess. Hygroskopiska är de också – alltså suger upp och avger fukt allt efter mikroklimatet mellan fönstren och förhindrar på så sätt alltför mycket kondens på rutorna.

Men vad nu – fjolårets kottar som jag la i en kasse i våras var totalt bortblåsta. Inte en suck att hitta kassen vare sig i något av alla uthus eller i vindsförråden eller… Och tallar växer det inte nära till. Rivningen av plåtgaraget fick till följd att en förvaringsrutin bröts. Kris.

När jag frenetiskt letade genom tänkbara ställen för andra gången, föll mina ögon på en gul burk intill sopsorteringen. Tja, där lägger vi vinkorkarna. Letade vidare men fick en tankeblixt… Korkkorkar är väl också hygroskopiska. Borde vara, de är ju naturmaterial. Så i år ligger vinkorkar mellan köksfönstren. Men de lär inte ta bort eventuellt drag som sandkorvarna på övervåningen kommer att göra då de är på plats.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Lite korkat

 1. Som vi brukar säga här: Alla sätt är bra utom de dåliga.
  Nu påminde du mig om att jag MÅSTE fixa innanfönstret till köket!!!

  Gilla

 2. Haha! :) Joo det gäller att använda det man har. Kottar och vadd brukar det bli här, finns gott om det, lärken bistår gärna.

  Gilla

 3. Smart med korkarna, och det där med sandkorvarna också!

  Åhh vad jag längtar tills jag får sätta i våra innanfönster… fast först måste de ju tillverkas karmar förstås… Blir först nästa vinter/höst som vi komemr ha bytt fönstren klart (nästan alla ialalfall) Mne å andra sidan komer vi om ett par månader sätta i våra fönster på utbygget och de kommer också få innanfönster…det ska bli så spännande!

  Jag är sant avundsjuk på dem som har innanfönster, eller har varit för snart har jag ju två hus med det och då kanske jag inte tycker det är lika kul men alldeles säkert lika vackert. //Sophie

  Gilla

 4. Gillar ditt återbruk av vinkorkarna skarpt! Attans att jag inte har tänkt tanken o sparat på korkar, det skulle vara en hel del vid det här laget! Där har vi en anledning till att börja smutta lite oftare, ha ha! Skål!

  Gilla

 5. Vinkorkar… jaha det kanske är en bra idé. Har ju vinkorkar i mängder, sparar alltid dem till.. ja, jag vet inte riktigt , men det kanske är till fönstren jag ska ha dem? ;)
  Vi sätter inte in våra innanfönster än på ett tag, det brukar bli i mitten på oktober, men då ska jag tänka på ditt tips. Tack för det!

  Gilla

 6. Idén kaske inte är så bra, ser lite tonårsrumsaktig ut. Men de får finnas där till i maj då innanfönstren åker ut igen. Snart kanske korkkorkar också är kulturhistoria, många är ju av plast numera eller så koprklösa bag-in-boxar.

  Det märks skillnad på klimat här och ner mot västkusten. En hel månad kvar till du sätter in innanfönstren. Härligt!

  Gilla

 7. Korkat =) men mycket fint! Hoppas att det fungerar bra.

  Gilla

 8. Jo nog är det korkat allt, men lite kuligt annorlunda också. Till nästa säsong blir det nya tallkottar eller mossa kanske… Om inte fantasin flyvger iväg igen åt något annat håll.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.