Hyllpapper

Äntligen, jag säger bara äntligen.

Det finns nytillverkat hyllpapper att köpa! Som jag saknat detta länge nu. Snyggt är det dessutom! Jag har köpt gamla rullar väldigt snygga på Tradera men det går inte att få tag i flera av samma sort. Nu är hyllpapper här igen. Det här köpte jag igår:

Hyllpapper försvann eftersom inga hemmafruar fanns som hade tid att lägga in papper i köksskåp och lådor. När mitt sista inhandlades minns jag inte, kan det ha varit på 80-talet? Förr var ju inte skåp och lådor målade invändigt, precis som vi har det här i Universumets kök, och då behövdes hyllpapper som skydd och vackergörande.

Gissa om jag har försökt med presentpapper som är för tunt och inte vattenavvisande, vaxduk som inte heller funkar bra – den viker och veckar sig, prylarna ”fastnar” och ”bubbelknotterplast” från det stora möbelvaruhuset som fungerar bra men som kan vara skönt att byta ut nångång. Det här hyllpapperet verkar vara helt av plast eller plastat på båda sidor, förr i tiden var hyllpapper vaxat. Hur som helst verkar det gå bra att vika så nu är det bara att klä hyllor och lådor.

Jag undrar samtidigt om detta är ett tecken i tiden – är hemarbetande kvinnor på väg tillbaka? Eller har Rut-avdraget gjort detta möjligt, haha… Eller är det byggnadsvårdare och retrosamlare som fått detta att dyka upp på marknaden? Jag är hur som helst helnöjd! Har nog lätt att bli glad för lite, eller…

.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

18 reaktioner till “Hyllpapper

  1. Det där är nåt som jag inte har funderat på faktiskt. Kommer att tänka på ifall bokpapper skulle fungera lika bra? Sånt som man slog runt böckerna när man gick i skolan för att de skulle hålla sig fräscha. Kanske finns inte bokpapper längre? Finns kanske inga böcker i skolan nu heller, alla ungar går ju omkring med superplatta datorer under armarna…

    Gilla

    1. Boije – jo otroligt nog kan man finna bokpapper fortfarande. Särskilt på hösten då skolorna börjar. Jag har försökt med det men bokpapper har varit för tunt och inte lika vattenavstötande som hyllpapper. (Ibland torkar man ju av hyllpapperet istället för att byta för det är så mycket mindre besvärligt.)
      Hur länge papper för bokomslag kommer att finnas kan man ju undra, som du skriver. Själv minns jag så trevligt det var med vackra enhetliga läroböcker i skolväskan… Minns Du hur man vek och klippte???

      Gilla

  2. Men visst har det väl funnits hyllpapper innan. Jag köpte i våras på Maxi när jag skulle klä hyllorna i vårt Narnia-skåp. Det fanns både rött, gult, grönt och blått med rutigt mönster. Kanske inte jättefint mönster men helt okej.

    Och barnen klär fortfarande sina böcker…iallafall några. Jag tycker också det ser mycket trevligare ut och kommer klä mina barns böcker när de börjar skolan. Det är så mycket enklare för oss fröknar också som lär sig vilken bok som hör till vem när de har olika mönster… //Sophie

    Gilla

    1. Sophie – jag såg någon nån annanstans berätta just om Maxis hyllpapper. Det var för mej okänt. Jag är dock övertygad om att hyllpapper varit försvunnet från marknaden. Omslagspapper till böcker det har Åhléns varje hösttermins början. Färgsynkat med anteböcker, pennor osv. Man kan känna de mindre barnens glädje och förväntan inför skolstarten.

      Gilla

  3. Japp, det finns faktiskt hyllpapper att köpa på vår lokala ICA-affär. Det rutiga som tidigare nämnts här. Kundunderlaget för denna affär är ca 800 invånare, så på de större butikerna borde det absolut finnas. Det är dock inte lika tjockt som man skulle kunna önska.

    Gilla

  4. Hej. Kan inte du kika in på min blogg och kolla på mina senaste (säkert ganska banala) funderingar om värme i gamla hus. Du verkar kunna dina saker ;-) Hade varit intressant med lite synpunkter, om fönster etc. Väldigt fin gård ni har förresten. jag har börjat kika in här.

    Gilla

  5. Huset vårt hade hyllpappret kvar när vi köpte det…vet ej när det sattes, ser ut att vara något 70-tals aktigt.
    Och häromdan klädde vi dottern och jag hennes skolböcker med papper och klistrade på etiketter där hon skrev MATTE, SVENSKA, GEOGRAFI osv….det väckte gamla minnen till liv. Så hyllpapper är inte dött ännu!

    Gilla

  6. Men så härligt att så många har ett förhållande till just hyllpapper. Här i Universumet finns hyllpapper från 70-talet kvar i linneskåpet.
    Men jag hävdar fortfarande att det är skillnad på hyllpapper, omslagspapper och presentpapper. Kvailteerna är lite olika. Eller menar ni att allt jämnats ut och blivit likartat numera?

    Gilla

  7. Jag bodde i en lägenhet med ett gammalt skafferi mellan 90-98 och då använde jag hyllpapper. Hittade till och med små krusade remsor som jag använde. Så på den tiden fanns det i vart fall. Men det kanske inte är så konstigt att det kommer ännu mera, det har ju blivit liksom inne med mycket gammalt igen.

    Gilla

  8. Alltså dessvärre är det som så att jag är fullkomligt urkass på vad saker och ting heter som jag köper! Jag tänker alltid att jag ska komma ihåg vad saker och ting heter, men tyvärr…

    Gilla

  9. Vad får såna härliga vibbisar av hyllpapper. Tänker på mormor. :-)

    Gilla

  10. Vibbisar var rätta ordet! Fast jag tänker bara en generation bort. På ett fint papper med småsmå olikstora runda blåa prickar på rad. I ett annat kök än i mitt Universum.

    Gilla

  11. Jag ”måste” ha hyllpapper i min nya lägenhet, hyresvärden var mycket noga med det :) Så nu är jag på jakt efter ett snyggt men relativt billigt sådant (många hyllor i det lilla köket!) – tack för alla tips, måste kika på ICA redan idag! De kanske har hyllkantsremsor också… Ska det va så ska det va :) Väcker barndomsminnen till liv!!

    Gilla

    1. Så härligt ovanligt att ”måsta” ha hyllpapper. Jag har efter det jag skrev om hyllpapper hittat fint rutigt hyllpapper i olika färgställningar på ICA . Och Lagerhaus tror jag kan ha kvar sin variant. Det här skulle verkligen kunna utvecklas som en gångbar produkt igen, efterfrågan ökar verkar det som.
      Hyllremsor har jag köpt på second-handmarknaden.
      Tack för kommentaren Jojjo, hoppas Du hittar hyllpapper som passar!

      Gilla

Kommentarer är stängda.