Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ännu ett steg mot fullbordan

Lämna en kommentar

Vårat uthus är en härlig följetong. Ännu inte klart…

I veckan var plåtslagaren här och utförde ett jobb som var till stor belåtenhet. MrsUniversum ville vara på plats då han skulle göra beslagningen av taket till ”burspråket”. Det blev jättefint men någon bild visar jag inte ännu eftersom panelningen inte är klar ovanför burspråket. Plåten ska ligga bakom under panelbrädorna. Fönsterblecken var som sådana normalt är då en plåtslagare gör arbetet. Knäckta och bockade på verkstan efter måttagning på plats. De skjuts de in i skåran som snickarn gjort nertill på fönsterkarmen. Dessutom skruvas blecket fast.

 

Allt det här gjordes i galvaniserad plåt, inte Alu-zink. Jag gillar verkligen galvplåt och plåtslagar´n tyckte det var trevligt att arbeta med den. Det är inte så ofta nu för tiden eftersom alu-zink tar sig in mer och mer på plåtmarknaden.

Ovanpå fönstret finns en bräda som klassisk droppnäsa. (Fönstren monterades då vi var bortresta, även den liggande panelen ovanför, takstolstassarna formades också då. Detta är inte färdigmålat.)

Här en närbild med alu-zink tillvänster och galvad plåt till höger. Den gamla sortens galvaniserad plåt med större ”rosor” var ännu vackrare. Att  jag valde galvplåt i det här fallet beror inte på att jag tänker måla den om ett tag, här ska den få vara obehandlad.

Alu-zink (den mindre biten) förblir blank, nästan som rostfri plåt. Galvplåten tappar glansen med tiden men förblir grå. Framöver kommer en längre beskrivning av plåslageriarbetet. Inget silikon här inte!!! MrsUniversum fascineras av de olika verktygen som de olika hantverksyrkena använder.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.