Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ett litet fiskekapell

Lämna en kommentar

Det enkla är det vackra.

Så här timrade sig fiskarna ett sommarkapell i Barsta, Västernorrland. Barsta är också beläget i världsarvet Höga Kusten.

Nästan allt är trärent utom vissa bemålade ytor. Två fyrkantskrädda stockar ligger som upplag för plankorna som bildar ryggstödslösa bänkar. På väggen har upphängda, draperade textilier målats. Ljuset kommer in genom den lilla dörren som här står öppen.

Golvet har nötts av många kyrkobesökare genom tiderna och numera mest av turister. Enormt vackert då kvistarna står ut och är blanknötta!

Och här har punk-Jesus blivit målad. Häftigt naivistiskt. Bilden visar förstås fiskafänget med Petrus och Kristus (med strålkransad gloria) i en båt på Gennesarets sjö. Fångsten var god och även fiskarna i Kvarken önskade sig samma fiskelycka. Jag tror nog att Barsta kapell är det enklaste av fiskekapellen längs Höga Kusten. Jag har återvänt några gånger och njuter fullt ut varenda gång. En semestertripp längs den ångermanländska höga kusten med landskap, natur, fiskekapell, surströmmingssalterier, stugor och gistvallar (med mycket mera) går inte av för hackor ska ni veta!!! För mej är det ”hemlandstoner”.


Petrus & Jesus målade år 1699.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.