Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Härkebergas prästgård i år igen

2 kommentarer

Än en gång har vi besökt Härkeberga kaplansgård. Denna gång var husen öppna. Trots detta visar jag bara två bilder och detta från djurens avdelning på denna typiskt mellansvenska bondgård. Det är nog detta jag är allra mest intresserad av – uthus är de byggnader som försvinner fortast runt om i världen. Bostadshus är intressantare att ta hand om för de kan ju fortsätta att brukas som bostad.

Här finns brunnen, här finns hissanordning för upphämtning av vatten i ett ämbar, här finns den urholkade stocken som ränna för boskapen att dricka ur. Det är sällan man har möjlighet att se det här, att få se det i bruk är väl omöjligt i vårt land.

Vasstak ligger på de timrade ekonomibyggnaderna. Här syns några få av gårdens funktioner: i längan till vänster finns bodar samt portlider. Rakt fram från vänster finns lider, svinhus, dass samt en redskapsbod. Dasset är i bruk för museibesökarna än idag. Samma funktion än idag – man  kan få en uppfattning om en så vardagligt behov som avträde fungerade förr i tiden. Det är långt att gå från bostadshuset en kall vinterkväll. Jag gillar verkligen att det är i användning fortfarande!

Härkeberga kaplansgård, prästbostället invid Härkeberga medeltida kyrka med välbevarade Albertus Pictor-målningar, visar hur en präst i en liten svensk ”avkrok” bodde på 1840-talet. Det är bara bostadshuset som skiljer sig från en bondes gård. Prästboställets planlösning är sexdelad, en salsbyggnad – en bonde hade en parstuga ev. tillbyggd med framkammare.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Härkebergas prästgård i år igen

  1. En oerhört viktig del av vår historia att bevara!
    Tack för er sköna blogg där vi bjuds in att se er vardag, som är vacker och säkert mycket slitsam i många stycken.
    Ha en fin kvälll! Hillevi

    Gilla