Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Röd stuga igen

5 kommentarer

Husets fasader har penselstrukits med Falu rödfärg ljus. Getingarna blev lite irriterade då deras inkrypshål blev övermålade men inga stick delade de ut. Så bra för oss!

Rött blev rött igen. De som passerar på vägen ser kanske ingen skillnad men det gör vi husägare. MrsUniversum gillar slamfärg för den är vacker, lätt att arbeta med, lätt att tvätta bort det som kommit på kroppen och den ger en härlig lyster trots att den är matt. Nu börjar fönsterbågar och fasadpanel ha samma kulör men inte samma färg. För fönsterbågarna är målade med linoljefärg. Vindskivor, knutbrädor och fönsterfoder blir en annan etapp.

Och resultatet kommer här:

Jämför med bilden i förra inlägget…

Den första ranunkeln har slagit ut och samsas med mynta i en smal vas.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

5 tankar om “Röd stuga igen

 1. Nej det är nog så att många inte ser skillnaden när man målar från vanlig faluröd till faluljus. Men det är verkligen skillnad. Jag ser det precis som du :-) Det blir en helt annan lyster!

  Vi brottas ju just nu med färgsättningen på stora huset på Södergården… det har troligen varit rött från början och kanske är det rött det ska bli… samtidigt som det inte hade varit fel om det stuckit ut och synts lite mer… men fal ljus är ju så vackert och lätt att måla med dessutom som du skriver! Funderingarna är många svaren få… men när jag ser ert hus med faluljus på liggande panel blir jag mer sugen på att ändå välja det till vårt också. //Sophie

  Gilla

 2. Sophie! Jag är glad att vi inte tyckte oss ha något alternativ till rödfärgningen. Beslutet att behålla panelen har i sig tagit oförskämt lång tid och därmed rödfärgningen.

  Jag har sett ditt inlägg på bloggen men tycker att färgsättning är så personlig, särskilt i ert fall då inget av alternativen egentligen är ”fel”, att jag inte kommenterat. Ni väljer dessutom slamfärg eller linoljefärg – båda typrna är väl sedda inom byggnadsvården.

  Min morfars hus hade panelarkitektur, brädor endera på tvären eller längden och då det målades på 30-talet målades det med falu rödfärg. Men det var då och där.

  Gilla

 3. Vackert! Gillar att fönstren har samma kulör som fasaden. Får man fråga vilket pigment eller ncs-nummer ni har på linoljefärgen? Tror att Ottossons ”mörk järnoxidröd” eller kanske t.om ”apricot rödockra” är ganska lika. Jag såg Er färgkombination på en visningsgård som ligger precis mittemot Carl Larssons Sundborn i Dalarna. Kanske det var den mörka faluröda och engelskt röda fönster, men jag tyckte då att det var SÅ vackert. Vi målar också om nu med den falu ljusa UTAN linolja. Målade första gången 2003 med den ljusa MED linolja, och den har mörknat väldigt med åren. Konstigt bara att den ljusa ska vara så mycket dyrare än den mörka… På Falu rödfärg svarar man att pigmentet är svårar att få fram, tror det var något med bränningen. Njut av din vackra fasad och ljuvliga trädgård!
  PS. Har en liten ”vildäng” som ska slås, kanske det är lite sent nu, men vet ni hur länge ska gräset ska ”ligga kvar”. Såg att ni slagit en äng. Här blir det dock med motordriven röjsåg…
  MVH Värmländska Mitt Egnahem

  Gilla

 4. Hej Egna hem!
  Ljust Falurött är verkligen vackert. Nu på modet och jag kan tänka mej att modet som är rådande samt efterfrågan kan göra den ljusa Faluröda färgen dyrare. I en framtid kan jag även tänka mej att Falu rödfärg kommer att bli riktigt exklusiv. Pigment från kopparbrytningen producas inte längre och det som finns kvar finns i ett världsarv.

  Fönsterbågarna målades med Ottossons linoljefärg 1A-10A ljust engelskt rött som jag blandat i torrpigment av guldockra och kromoxidgult för jag ville ha en mer orange kulör.

  Höet torkade på tre dagar ”på bredden”, alltså på marken. Torkvädret var det allra bästa. Jag tog en räfsa och vände ”strängarna” ett- två gånger för att det hö som låg mot marken skulle komma uppåt. Momentet med vändningen går på ett kick och är inte jobbigt. Under tiden kan fröna från ängens örter ramla ner på marken.

  Vi drog in det torra höet på en presenning i logen. Snabbare än på kärra. Höet ska komma getterna till gagn på sensommaren.
  Vi njuter i fulla drag!

  Gilla

 5. Jo att färgsättning är personligt är verkligen sant. Och svårt!! Men vi har ltie tid på oss så vi ska inte hasta fram något beslut. Faluljus är otroligt fint. Vi får se vad det blir. Vi ska ju i vilket fall som heslt ha falu ljus på gamla huset och alla uthusen så vi får en hel del av det ändå. :-)

  Angående det Egna hem skriver tycker jag det är konstigt at Falu svarar att det ljusa pigmentet är svårare att få fram för när man köper pigment på säck från dem skiljer det inte mycket i pris på den ljusa och den vanliga. Det är först när man köper färdigkokt färg som prisskillnaden blir så stor. //Sophie

  Gilla