Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Sol, vind och vatten…

3 kommentarer

…har i 100 år format enkelfassponten på bostadshuset i mitt Universum till vad panelen är idag. I släpljus syns det tydligt att ytan har djuppräglats. När huset målades senast med Falu rödfärg är höljt i dunkel.

Här på den gamla trädgårdsbänken sitter Halvan och MrsUniversum många sommarkvällar med var sitt glas i handen och tittar på solnedgången, rosa moln eller kanske till och med räknar de första stjärnorna som tindrar på himlen ovanför. Och Bassekatten lägger sig i rabattens kattmynta och tuggar och njuter. Så härligt är det faktiskt här på gaveln mot västsydväst!

I åratal har vi funderat på hur vi ska bete oss med väggarna. De består av stående timmer, resvirke. Fasadplåten som fanns här från 70-talet skulle självklart bort och så har skett. Men ska vi riva ner panelen, byta ut vindpappen och spika på ny enkelfasspont? Tilläggsiolering tänkte vi oss först göra inifrån. Men då köket gjordes nytt bestämde vi oss för att inte tilläggsisolera alls. Befintlig invändig kalkputs i köket är bra vindskydd, i salen finns lerklining bakom plywood som vindtätning och antagligen i kammaren också.

Hur gör vi utvändigt då då??? Jo, vi har faktiskt bestämt oss för att bara måla väggen med Falu rödfärg. Beslutet satt långt inne, många års fullskaleförsök med boende i det gamla huset. Fönsterfodren ska ses över och kanske byts något, plåten över fönstret ska bort också. Fönsterbågarna har noggranne Halvan sett över så de är i gott skick. (Här fönstret till kammaren, ett rum som inte är färdigt invändigt och lite av ett möbelupplag nu när salen är utrymd.) På väggen mot norr ska vi dock byta panel och sätta ny vindpapp, precis som vi nyss gjort på tvättstugan.

Undrar just vad energikommissionen säger om vårt beslut?

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Sol, vind och vatten…

 1. Ja undrar just hur en energideklaration, som ju nu är på modet när det gäller hus, kommer att te sig för alla gamla kulturhus… Kan tänka mig inspektörerna/kontrollanterna som ramlar baklänges över gamla fönster, takhöjd, gamla golv och originalväggar och annat som alls inte blivit åtgärade på långt över 100 år.
  Det haglar väl med ”välmenande” tips och rekommendationer om att byta till nya fönster, sänka takhöjden byta golv och tilläggsisolera till fullständig oigenkännlighet…. Hörde ett program på radio för flera år sedan om vad en sådan energiinspektör hade att säga om ett gammalt hus…hade han fått bestämma så hade det huset inte funnits längre, alltså blivit totalt sönderrenoverat.

  Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden blir nån slags hög extraskatt för alla dem som bor i gamla hus och inte följer energirekommendationerna!

  Här på huset är det ju samma trä på väggarna som suttit där sedan huset byggdes. På västsidan har, som sagt, sol vind och vatten gnagt på träet men det är friskt och starkt. Och då är ju huset från 1880, det var väl valda plankor de använde förr.

  Det skulle vara ”roligt” (inte alls, men bara intressant) att se hur mitt hus skulle se ut efter att en energirådgivare hade fått fria händer på det. Hugaligen!!! :) Tur att man själv får bestämma över sina egna hus, ännu så länge i alla fall.

  Ha en fin dag!

  Gilla

  • Jag håller fullständigt med dej i dina tankar. Och ja, än så länge är Sverige en demokrati… Energirådgivarna kan mycket väl vara noviser i byggande öht då de börjar sin utbildning till e-rådgivare. Hoppas (!!!) de får viss utbildning i tankesätt som gäller byggnadsvård för äldre byggnader.

   Gilla

 2. Klokt beslut ni har tagit.
  Vårt hus fuller 100 år i år och har originalfasaden kvar.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.