Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

3G

3 kommentarer

Nu är vi redo för vintern här i Universumet.

Det handlar om vårt 3G uthus. Det består av tre generationer: ursprungsdelen är tvättstugan i mitten från ca 1915 (med fönster på bilden), tillbyggd med drängkammare troligen på sent 1920-tal (till höger på bilden) och den tredje är vår tillbyggnad till vänster. Det ska påpekas att den sista delen ännu inte är klar.

Mittdelen har grund av naturstenar, drängkammarens grund är gjuten av cement som man sa förr, av oarmerad betong säger jag. Nya delen är grundlagd som betongplatta på mark.

Vi har bytt panel på baksidan.  En byggskarv mellan tvättstuga och drängkamamre fanns sen förr (syns på bilden) så först byttes panelen på tvättstugan. Där var isolerat inifrån med glasfiberull på 70-talet. Den togs bort och byttes till ny glasfiberisolering. Ja, jag vet att det inte är byggnadsvårdarnas favorit. Linmattor hade bättre ur den aspekten.

Nåväl, på fotot syns drängkammarens vägg strippad. Den gamla vindpappen är nerriven och sågspånen hopsamlad i plastsäckar.

Vid knuten var träet murket. Halvan sågade bort ca 1/3 av syllens tjocklek med sticksåg och bytte mot nytt. MrsUniversum tyckte bara att det skulle bytas vid hörnet men Halvan gjorde inte så. MrsUniversums förslag hade räckt ser man då stocken yta var bortsågad. ”Det är inte lätt att vara profet i sitt eget hem” skojar MrsUniversum som har kunskap om gamla byggnadstekniker och skador på dem. Jag tycker man ska göra så små ingrepp som möjligt.

Observera att betonggrunden är gjuten med fall utåt.

Här har syllen fått nytt tillägg och hörnstolpen ska skarvas på. Nertill förstås…

Den nya enkelfassponten kapades för hand.  Sponten målades faluröd för att slippa omålat i springorna då panelen torkar.

Vindpapp spikas fast med lister av gamla träfiberskivor, Halvans absoluta favorit brukar vi raljera om. Det bör bli tätt. Joo, masonitremsor kan man ha till mycket, haha…

Väggen är här färdigpanelad. Det gick bra att få dit panelen. Vi hjälptes åt och arbetade uppifrån och ned ovanligt nog, men det berodde på att gammal panel sparats upptill och därmed utgjorde början på den nya. Väggen är här oisolerad men det syns ju inte.

En del av gårdens gamla vagnarsenal används fortfarande, t. ex. mjölkkärran som David använde då mjölkkrukorna transporterades till mjölkpallen vid vägen. Träet är utbytt (kärran har på 70-80-talet använts som blomplantering!) men de järnförstärkta trähjulen och övriga metalldelarna är som förr.

Inifrån vinden ser man ner i ett tomt fack. Här ska vi hälla ner sågspånen som vi beslöt att återanvända.

Inget fel på den isoleringen. (Det är inte råttlort som syns om någon skulle tro det.)

Vi hjälptes åt att bära upp sågspånssäckarna på vinden. Här hälls sågspånen ner i ena facket. Lätt som en plätt men dammigt. Det saknades spån eftersom det blev spill vid rivningen. Halvan hade dock sparat spån från rivningen av hönshuset och vips kom en av den till nytta. Gissa om vi är nöjda!

Den nedersta brädan på drängkammaren är lite utvinklad för att bilda droppnäsa över grundens betongkant. Täckbrädan över den lodräta skarven är inte på plats än, inte heller fönsterfoder.

Tvättstugan, mittdelen, hade med åren fått en väldigt kupad vägg. Den formen lät vi vara kvar men det innebar lite mer jobb att få in sponten i överliggande not på enkelfassponten. Men det gick! Nedersta brädan rår över grunden. Vi hade funderat mycket på droppbräda osv men allting löstes nästan av sig själv. Droppbräda hör, vad jag vet, ihop med stående panelbräder. Här hade man byggt med grunden delvis rår utanför panelen. Betongkanten var ju avjämnad med fall utåt.

Väggen mot norr är värst utsatt av väder och vind här och därför behövde bara den panelen bytas. Ni ser ovan att på gaveln har de fyra nedersta panelbrädorna bytts ut till en del. Det gjorde vi förnågra år sen. För årets arbete valdes olika bredd på enkelfassponten, så var det också förut. Ovanför mellanbjälklaget sitter all originalpanel kvar. De nya panelmåtten är 22×95 och 22×120.

Det jag vill visa med det här är att saker händer här på gården haha… Nej, det jag vill visa är att man inte behöver räta upp, sala ut, byta allt för att få ett fungerande hus. Och man kan återanvända sågspånsfyllning, det är inget fel på den anser vi.  Nu har vi ett väl fungerande uthus.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “3G

 1. Fint blir det… även om mycket av arbetet inte syns. Men i mångt och mycket är det väl just det som är byggnadsvård också. Att man använder/återanvänder material som passar huset även där det inte syns.

  Vi isolerade också med sågspån när vi bytte panel. Inte vet jag om det gör någon skillnad men det känns iallafall väldigt bra att ha använt ett material som inte skadar huset och som är ursprungligt. //Sophie

  Gilla

 2. Snyggt jobbat! Vi håller också på med sågspånsisolering, lite dammigt blir det men det funkar. Känns både bra och plånboksvänligt i alla fall när det är ett hus som inte behöver vara vinterbonat för bostadsändamål!

  Gilla

 3. Sophie & Lina! Trevligt och bra att få höra att ni två också använt sågspån som isolering. Men det syns ju inte att man jobbat med något då allt görs som förut. Surt! Det är säkert därför som så många vill byta kulör på sitt hus då de målar.

  Gilla