Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kid

Lämna en kommentar

Tittut. Nu syns jag väl inte? Jag kan inte springa fort och hoppa högt så jag gömmer mej i gräset.

Rådjurskidet är väl sött. Otroligt sött. Usch.

Fotona är tre år gamla. Historien är den att Halvan hörde pipande läten i åkern då han höll på att jobba utomhus med bilen. Vad var det? Han såg ett par öron sticka upp ur gräset som ett V. V:et förflyttade sig mellan några få punkter. V:et var cirka 20-30 meter från honom. Han hämtade mej och och berättade att han såg en råget som betedde sig underligt så nära honom. Vi hörde de klagande pipen. Vad var det? Hade hon fött ett sjukt kid??

Vi bestämde oss för att närma oss pipandet. Halvan med en yxa i högsta hugg för att kunna döda det lidande djuret… Geten hoppade iväg på betryggande avstånd från oss. Jag gick sakta, sakta i täten och såg till sist ett litet kid på vingliga ben. Det kunde inte flytta sig och undgå faran MrsUniversum. Men något fel var det inte alls på det. Inte alls. Vi lät allt bero och gick därifrån för att sätta oss framför datorn.  Tryck på tangenter gav svaret – där stod att rågeten föder ett till tre kid och att hon gör det med några meter emellan dem. (För att skydda dem mot fara antar vi, alla dör inte om en räv råkar hitta dem.) För att kalla på uppmärksamhet piper kiden då de vill dia eller ha omvårdnad och geten rör sig mellan dem. Vad mycket man får lära sig då man flyttar från stan till landsbygden! Sen hörde vi det där pipande lätet i höggräset någon vecka framöver. Dag som natt. På bilderna här ovanför har det gått några dagar från födseln. Familjen höll sig i Universumets närhet. Våran katt tittade förundrat på dem då de en gång kom in på gräsmattan. Kiden var ju inte mycket större än hon.

Länge undrade jag sen om vi skulle ha klubbat det nyfödda kidet vi såg – men det skulle ha varit svårt, oerhört svårt. Gullungar. Skitdjur.

Ser ni  pimpinellrosen som en gång var? Idag finns inget vitt kvar på den för det åt rådjuren upp. Gottigott!

Passar på att visa det egenhändigt gjorda fågelbadet. Jag och en kompis gjorde var sitt betongblad för två-tre år sen. Svårt var det inte. Två STORA rabarberblad fick jag av Lotta som har väldigt gröna fingrar. En sandhög byggdes upp, bladen lades upp och ner på dem för att få en skålform. Vi blandade till betong och la på. Dan därpå var det klart, det tog bara lite tid innan rabarberbladens nerver skrumpnat och gick att pilla loss. Nu står badet på lärkstubben vid infarten till gårdstunet. Vi vet att fåglar badar där men kanske är det även vattenhål för rådjuren???

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.