Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Den längsta dagen

4 kommentarer

Igår var det sommarsolstånd. Sommarens mitt. Årets ljusaste dag. Underbart vemodigt!

Bondpionerna mitt på gräsytan blommar nu, vid husväggen har samma sort blommat över och kronbladen ligger i drivor på grusgången.

Nu är det dags att städa matkällaren för precis en vecka runt midsommarsolståndet lyser kvällssolens strålar dit in och gör allting tydligt. Det är precis som om de, som lät bygga magasinet med matkällaren inunder, hade räknat ut detta. Vilket sammanträffande! På samma sätt som morgonsolens strålar nådde in i Parthenontemplet på Akropolis i Athen. I templets cella, det innersta rummet med endast en dörr och inga fönster, träffade solstrålarna statyn av Pallas Athena ett magiskt ögonblick på morgonen. Det var uträknat av ”de gamle grekerna” eller arkitekterna  Iktinos och Kallikrates.  Jooo, nu tar jag då i och jämför mitt Universum, en bondgård i kyliga nord, med ett välkänt grekiskt tempel…

Matkällaren murades för övrigt av granitblock av en murare Johan Johansson, enligt uppgift från vår informationskälla farbror Haglund som i sin tur fått uppgifterna från David och Agnes som brukade gården förr och som han kände. Johan hade varit rallare och stenarbetare men arbetade vid källarens tillkomst på bruket här intill sta´n. Jag är oerhört glad att ha haft möjlighet att fråga gamle Haglund en del om livet förr här på gården.

..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Den längsta dagen

 1. Oj var det igår? Jag missade det totalt. Brukar känna lite extra just den dagen, dagen då ljuset är på sin höjdpunkt. Men kanske så kände jag på mig det för det var riktigt magiskt ute i går kväll. Jag planterade alla perennerna i min nygrävda rabatt och sedan satt jag länge under äppelträddet och njöt av äppelblomsdoften. En underbar lukt!

  Ha en fin dag!

  Gilla

 2. Mmm, härligt låter det. Jag gnodde med städning av matkällaren igår och njöt sen kall juice på bänken framför trädgårdslandet.
  Ha det bra i Jämtland!

  Gilla

 3. Shit så schnyckt:-)
  Konstigt nog har jag bara tre knoppar på mina röda pioner i år, undrar vrt de andra tagit vägen…
  Ha en go midsommarhelg! Hillevi.

  Gilla

 4. Jomen här trivs jag.
  Det är spännande det här med växter. Så olika förutsättningar det är från år till år fast man själv knappt märker nån skillnad. Nästa år blommar nog din pion riktigt mycket gissar jag.

  Trevlig midsommarhelg själv, Hillevissan!!!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.