Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Världens kulturarv

Jag var borta från mitt Universum några dar i början av juni. Lämnade denna blommande plats för ett lite mer sönderbränt Provence och staden Arles. Allt för en konferens.

Detta är en modell i stan´s historiska museum över den romerska staden som nu heter Arles och är ett av många världsarv. Amfiteatern syns störst i mitten, teatern en halvcirkelformad byggnad helt nära. I Arles kan man verkligen få en känsla av storleken på en liten romersk stad. Floden Rhone rinner där intill. Deltat i mynningen, Camargue, besökte vi också i syfte att se åtgärder för landskapsvård. 

I den rätt välbevarade amfiteatern pågår restaurering. Bjälklaget, golvet, på andra våningens omgång är nytt.

Ny stenfris. Fransmännen är inte rädda för att rekonstruera och byta ut, snygga till. I vårt land är vi lite försiktigare med sådana åtgärder i ruiner.

Maten var naturligtvis utsökt. Trerätters lunch/middag hör till – den gröna ärtsoppan den smultnaste och mest välsmakande  jag ätit av den sorten.

Lördag förmiddag tillbringades ett par timmar på marknaden som var välsorterad med lokalt odlade och tillverkade produkter.

Här fanns pioner i olika färger att köpa allt medan pionerna vid husväggen i Universumet tappade sina blad.

Ytterligare ett världsarv besökte vi – Pont du Gard, en romersk akvedukt av ansenliga mått. Äntligen har jag sett den med egna ögon. Lördagskvällen avslutades med en god och välordnad picknick här på stranden med några tusen andra allt medan skymningen föll. Känslan var verkligen sinnebilden för franskt liv.  Som absoluta crescendot ett långt och stort fyrverkeri.

HÄR finns listan med alla världens kulturarv. I Sverige har vi 14 stycken, ni vet väl vilka de är…
.

.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Kommentarer är stängda.