Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lagt tak ligger

5 kommentarer

På nya uthuset har vi  lagt  tegeltaket själva med återanvänt tvåkupigt tegel. Nocken la vi på det speciella sätt som nockarna på de andra uthusen på gården är utförda med överskjutande tegelpannor från ena hållet.  På fallet mot gården ligger strängpressat och formpressat tegel, tillverkat på nu nedlagda tegelbruk som Årby i Hållsta. Har man blandade typer sorteras de och läggs lämpligen i ”kolumner”  ihop från takfot till nock. Det är bättre än att lägga typerna samlade i rader.

På takfallet mot åkrarna ligger strängpressat tegel från Vittinge och Heby som vi köpte på Blocket. Visst är det lite plock, pussel och uträkningar att lägga, men omöjligt är det på inget sätt. Jag visar en bildkavalkad.

Ströläkt och bärläkt 25×38 mm. Takpappen byggarna valde är T-tak YAP Super. Överskjutet på nocktegel ungefär 100 mm. Det är förstås viktigt att börja rätt vid vardera takfot för att få till överskjutet.

”Halvan” borrar hål för fastspikning av hela raden överskjutande tegelpannorna i bärläkten.

Det här blev klart i maj vecka 20, sen åkte vi norrut några dagar. Fönstren är levererade. Nu väntar vi på byggarna som väl borde komma och göra klart sin del.

Taket på tvättstuga med drängkammare var en av förebilderna. Det har legat i så där 90 år nu.

Där ligger teglet på underlagsbrädor på förvandring,  läkten är spikad i dem. Även så kallade bakar med bark har använts. En del skräp har samlats men taket är tätt! Nedan en närbild.

Och så här ser lagårdstaket ut. Tegeltaket är läktat ovanpå vasstaket som finns kvar under. Mjölkkammaren fick nytt papptak 1997. Teglet på utedass med redskapsbod la ”Halvan” om ifjol med träfiberboard under, se här.

Lövkompost och varmkompost finns där gödselstacken låg då här var riktig bondgård. Den ligger i skuggan av loge, dass, ek och fläder så fukten behålls och komposten fungerar därför bra. ”Halvan” är en hejare på kompostering och talar alltid så väl om ”sina” maskar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Lagt tak ligger

 1. Jag tycker det är ett så faschinerande sätt att lägga pannorna omlott som hos er. Har aldrig sett det eller hört talas om det förut förrän du berättade om det för ett tag sedan. Det blev jättefint och smälter såklart väldigt väl in när ni valt gammalt tegel även till det nya (men jag hade inte förväntat mig något annat:-)) Ni har så fina uthuslängor. Bevarade och välskötta. Så önskar man fler bondgårdar fått fortleva. //Sophie

  Gilla

  • Tack Sophie! Men allt är faktiskt inte fint här. Logens baksida har plåtklädda väggar utan panel bakom. Färgen är vittrad. Men det duger som skydd så länge. Inget ruttnar. Halvan drömmer om en Logosol-såg för att såga egen panel med vankanter. Men vi har ju ingen skog att hämta virke ur här brukar jag kontra med.

   Gilla

 2. Vackra takpannor:-)

  Vår grannes sjöbod på landet har sååå vackra takpannor med mönster av lavar på, precis som ert. Jag fotade det förra året, ifall han får för sig att byta pannor till nåt nytt…. min man tyckte det var heltokigt att lägga in bilden av grannens tak bland våra semesterbilder…:-) Alla ser inte samma sak, eller hur?
  Ha det gott! H.

  Gilla

 3. Hej Hillevissan! Ja naturen är sin egen konstnär – om man vill och KAN se det så. Du har bevisligen det seendet. Härligt att titta in på din blogg! Rum kan skapas inte enbart med byggmaterial utan även med hjälp av växter.

  Gilla

 4. Nej allt är väl kanske inte fint… men plåten skyddar ju trots allt tills ni gör om. Mats har en Bamsesåg (samma som logosol fast lite större) för han har samma drömmar som Halvan… att få hugga och såga sitt eget virke… men så är det det där med tiden! //Sophie

  Gilla