Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ryssbänken

8 kommentarer

Nu ska jag visa förlagan till våran pausbänk här i Universumet.

Det här är ett timrat hus i ryska Karelen. Inte alls det vackraste jag sett men ändå typiskt. Grått rundtimmer, bostadsdel med typisk blindbalkong på gaveln. Alltihop sammanbyggt med fähuset. (Jämför vissa Hälsingegårdar.) Fönstren i bostadsdelen är bytta. Och ser ni på långsidan nere till höger: en sittplats i vårsolen.

Lite närmare titt på rundtimringen. Bänken kom inte med här.


Jomen, där är bänken. Hade vi inte av en tillfällighet stannat här hade inspirationen inte kommit flygande, antagligen. Enkel, visst. Enbart ryggbrädan har dekor. Den här bänken står på backen, våran hänger på väggen. Man kan även se näver som sticker ut under fönsterkarmen – istället för tjärpapp. Härligt, så användes näver förr även här i landet.

Så här ser vindskivorna ut på ett kapell inte långt ifrån huset med bänken.

En enkel ritning på Universumets bänk fast riktigt så här blev den inte. Ryggstödets garnering som nedan och sittytan har två brädor.  En garanterat skön plats att pausa och njuta på, blev det hur som helst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Ryssbänken

 1. Den är jättetjusig er bänk, behändigt när det inte är ben i vägen.
  Intressant med pionerna och äggskalen!

  Gilla

 2. Härliga bilder…. o baljan gillade jag o det gör nog getterna också kan ja tänka… vilka sköningar….. Kram o trevlig helg… … Annika

  Gilla

 3. Lundagård – ja ben kan verkligen vara i vägen. Nu hänger den fastskruvad i drängkammarens väggreglar.

  Annika – jag ser på baljan med andra ögon efter insikten att den är SÅ gammal vilket jag inte visste. Getterna dom bryr sig nog bara om att det finns vatten att dricka. Sköningar var rätt ord!

  Gilla

 4. Jag gillar verkligen dina ”reportage”, historia, inspiration, ritningar och olika vinklar. Underbart! Och bänken är jättefin.

  Gilla

 5. Nora – en får tacke för de orden!

  Gilla

 6. Hej igen, gillar din ”ryssbänk”, bra idé!
  Ena långsidan på torpet, i söderläge, blir för varm på sommaren, men vår och höst är det skyddat och trevligt där.. Så jag bygger nog en variant på temat. Funderade lite på sittbrädorna, torkar de upp bra? Jag var inne på gammaldags parkbänk med smala ribbor.

  Gilla

 7. Jodå Erik, sittbrädorna torkar upp bra för de lutar aningens mot varandra så vattnet droppar ner i springan. De är hyvlade men inte behandlade på något sätt.
  Vi har en trädgårdsbänk med smala målade ribbor som också används för fullt under varma årstider. Även där är ribborna lutande för att vattnet ska rinna av. Linoljefärgen kräver mer skötsel. Därför är det så underbart skönt med ”ryssbänken” som ingenting kräver, åtminstone inte under de fyra år vi haft den.

  Gilla

 8. Ping: Uteplatser « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.