Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skvattram

1 kommentar

Jo, vi har varit en sväng norrut i landet. Till ett annat universum. Där doftade det i naturen också. Jag passade på att plocka skvattram för att ha som medel mot mal och pälsängrar bland ylleplädar och kläder. Det var Annika som tipsade mej om starka kryddor då jag skrev om förvaringskistan. Mera skvattram behövs men det får jag plocka en annan gång – kanske till sommaren men då har de blommat över. Nu ska jag sy en liten bomullspåse att lägga de här kvistarna i.

Skvattram hade inte slagit ut men hade knoppar och bladen har en ”oljad” yta. De liknar rosmarin. Här syns de i en spillkum som jag tror alltid funnits  här i mitt Universum. Det fanns en keramikfabrik i den lilla staden och jag tror nog att denna och alla de andra spillkummarna här är tillverkade där. Men något bevis har jag inte för de signerades inte. En spillkum användes för att hälla upp mjölk i. Då den stått några timmar hade den tjocka grädden flutit upp till ytan och gick lätt att föra över i ett annat kärl med till exempel en trästicka eller kniv.

.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Skvattram

  1. Mmmm kan känna doften ända hit…..:) o va mysigt med små påsar som doftar i skåp o lådor…. gammal keramik är nåt som får mig att bli salig… är en keramikgalning som gillar att använda mina fat o skålar till vardags o fest…….. härligt att se din fina skål…. nu är det verkligen njutningens tid här på Nytomta…. ledigt nåra dar o tid för att må gott…. hoppas dina dagar också fylls med härliga upplevelser så här mellan hägg o syren… fast här är det nog mest syren nu…… Kram Annika

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.