Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Provtryckning

3 kommentarer

Jadå, nu har sotaren till slut varit här och provtryckt den tätade kanalen. Den fick godkänt. Våran nya kamin ska därmed monteras färdigt och proveldas – vi får väl ta det en regnig kväll eftersom det nu i maj annars känns främmande att elda brasa. Nu vill vi vara ute…

Kaminen tog en evinnerlig tid att få. Strul med delleverans som kom bort sas det. Tur att det inte har varit den kallaste tiden på året. Den 4 maj baxade vi in paketen för att ha stommen på plats då skorstensfejaren kom. Och det gjorde han alltså idag.

Rökmaskinen ser ut så här. Rök förs in i kanalen via en slang. Apparaten ansluts till eluttag och rök bildas av olja. Det går väldigt fort att se rök komma ut ur skorstenen som då täpps till på taket. Därefter kontrolleras murstocken på alla tänkbara ställen på vinden och samtliga våningsplan för att se om rök väller ut.

MrsUniversum gillar sotarnas klädsel. En lång obruten tradition sen skråväsendets tid antar jag. Den här huvudbonaden heter kurpis. Läs mer om sotarspråket HÄR.

Jag vågar nästan inte lägga ut en bild på kaminen – för det blev något vi inte tänkt oss först.  Ingen snegling bakåt utan en modern sak som så många andra har. Tja, jag säger ingenting mera än.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Provtryckning

 1. Härligt att provtryckningen är klar.
  Jag är lite förundrad över att allt alltid ska ta längre tid än utlovat. Det kan vara vad som helst, men attans så ska det krånga, felskickade varor eller beställning som kommit bort eller tja…nästan allt. Speciellt stora saker.
  Kikade lite på växthus…leveranstider är oändliga, i alla fall känns det så eftersom man ju vill ha växthus på sommaren. Sånt ska man tydligen beställa på vintern. Känner hur luften går ur mig vid bara tanken på väntan.

  Och så är det ju detta med gruset. JAg ska utöka grusgångarna och ha mer grus framför huset på trädgårdssidan…och då visade det sig att det grå gruset som jag har inte FINNS längre…grustaget har kommit in i annan färg i berget…SVART! Och det funkar ju inte. Gruset är ju en viktig del i min trädgård och vill ju ha samma annars blir det ju heltokigt. Sucka bucka…krångel krångel….

  Ska blir skoj att se vilken kamin det till sist blev! :)

  Ha det gott!

  Gilla

 2. Ja, ytterligare ett till steg är avklarat. Gott!

  Det är kalkstensgrus du har, eller? Olika färger i olika lager. Ta från annan grustäkt? Längre transporter = dyrare.
  Vänta tills man börjar bryta uppifrån igen – men det kan ta tid. Detta var som du skriver krångelkrångligt… Ha det bra hur som helst!

  Gilla

 3. Ping: Yrkesstolthet | Gester...med ord

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.