Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Rysk inspiration

3 kommentarer

Det här är en favoritplats att fika på under vår och höst. Jodå, även gullkatten gillar bänken. Oftast lä, varmt och skönt mot drängkammarens trävägg, överblick över kryddland och gårdstun. Soliga sommardagar väljer vi nåt annat ställe, här blir det alldeles för varmt.

Humlestörarna av gran har vi haft problem med. De ruttnar ju nertill efter hand och de börjar lätt luta kors och tvärs. Helt lodräta står de inte heller nu. Här syns en översikt av den lösning vi nu gjort. I kryddlandet har vinrutan fått sig en rejäl knäck av vinterns mer än meterhöga snölager och åbrodden har lagt sig ner. Snart ska de bli ompysslade.

Bänken byggde Halvan efter efter vårt besök i ryska Karelen för några år sen. Det här är således Universumets ryskinspirerade gråa träbänk. Men upphängnings-konstruktionen mot väggen är målad faluröd för att inte sticka i ögonen. Det vi tycker är ryskt är det grånade träet samt ryggstödets ”garnering”, så vanlig på t.ex vindskivors avslutning. Nån gång när jag får tid ska jag visa förlagan.

Humlen klättrar nu snabbt på granstörarna. Det gäller att fånga in dem och föra dem in på rätt stör. Senare kommer den gröna ”väggen” att ge lä ifall sommarens västliga vindar skulle blåsa. En gång i tiden fanns påbud att varje jordägare skulle odla humle, åtminstone i södra och mellersta delen av landet. Första gången humleodlingstvång nämns i lagtext är 1442. Lagen upphörde att gälla år 1860. Därför tycker jag det är extra roligt att odla humle, det var en vanlig syn för länge sen (dock inte här i Universumet som byggdes på tidigt 1900-tal). Humlekottar i kudden ger bra sömn sägs det.

Idag på morgonen skulle vi ha fått nytätade kanalen provtryckt men fick besked 6.45 att sotarn var sjuk. Förra gången han skulle komma hade inte kaminen kommit, då ringde vi återbud. Det tog 6 veckor, inte utlovade två att få kaminen vi beställt.  Tur att det inte är kalla vintern eftersom vi inviger kaminen (som kom förra veckan) först då kanalen fått godkänt. Jaja, här får saker och ting ta tid – haha – men den här gången beror det inte på oss själva, ju!
.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Rysk inspiration

 1. Jag tycker som du. Några 40 störar med humle som lagen sa fram till 1860 har vi inte men en tiondel åtminstone…

  Jag har fått ta upp mina störar i år eftersom de ruttnat av. Funderar på hur jag ska lösa det för att skona dem. De blir ju kortare och kortare och humlen vill högre och högre. Ingen enkel ekvation det där. Funderar över nån lösning där man skyddar änden som är i marken. Eller sätter dem på något som bättre står emot markfukten men inte syns… Ert stöd var ju väldigt smart också men jag har mina mot en logvägg. Nåt kan jag fästa med upptill så de står rakt men jag skulle vilja ha dem förankrade nertill också. //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

  • Hej Sophie!
   Vi har försökt med tjärdoppning, det räcker ett tag, att bränna änden som stoppas ner i jorden kan man också göra. Hade tänkt blogga om våran lösning men det tar sin tid innan jag blir klar med det inlägget. Vi har haft störar med stenfyllning runt om som dränering och för uppriktning.

   Kanske kan den nya lösningen enkelt förklaras i ord – förrförra sommaren gjorde vi så här: Den ruttna delen kapades rakt av. Med en borr, med diametern av ett valt armeringsjärn, borrades i nederänden ett 4-5 cm djupt hål, inte mer. Ner i marken stacks ett 25-30 cm långt armeringsjärn med ca 10 cm kvar ovan markytan. Stören ställdes på järnet med några cm distans till backen. Järnet agerar styrtapp. Det fina är också att man inte skadar humlerötterna då järnet slås ner. Fast vi grävde förstås upp all humle, tog bort stenarna och fyllde på med jord och gödsel. Det gjorde vi innan humlen skjutit för långa skott. Hur som helst syns inte de 3-5 cm som blir mellan mark och stör då humlen brett ut sina blad.

   Upptill är störarna alltså stagade mot sågade reglar fäst vågrätt i väggen och lodrät ner i ett jordspett (som gick att måla falurött!!!). I vinkeln en bult, det behöver inte vara starkt hopfogat. Störarna binds tjusigt med natursnöre runt den vågräta överliggaren. (Gärna genom ett hål borrat alldeles intill varje stör och snöre igenom).

   Förr hade man ju tre störar lutande mot varandra och ihopbundna i toppen med humleplantan växande mitt under. Kan du inte ha störarna lutade mot logväggen?

   Gilla

 2. Tack för mer ingående information. Det var nån sån lösning jag själv funderat på. Att borra i ett armeringsjärn eller nåt.

  Jo jag skulle kunna luta dem men skulle kunna tänka mig att det ser mest ut som att de just står lutade då. Jag vill nog gärna ha dem stående rakt upp. Men det går att fästa i logväggen med nåt smalt men stabilt. Ska låta Mats fundera på det så komemr han säkert på nåt smart att använda. Vi har ju en hel del saker liggandes häromkring ;-)

  Ska ändå passa på att flytta några av plantorna nu innan de blir för stora. Vill sprida ut dme på fler ställe och de börjar bli så kraftiga nu att de tar över resten av rabatten. En ska få ”dölja” vår trista telefonstolpe mitt på gårdsplanen…undrar just hur högt den når… //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.