Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tomfat på tak

4 kommentarer

Idag på lunchen köpte jag säsongens första kulglass. Bara 2 kulor för det var lite kallt. På väg tillbaka till jobbet tog jag en omväg. Körde vägen förbi Universumets ”tvillinghus” som ligger i en ekbacke det också. Planlösningen är en korsplan med murstocken mitt i huset, troligen samma byggnadstid men med korspostfönster. Jag tycker nog det är lite elegantare än spröjsade sexdelade rutor.  Här bor ett äldre par kan man se, för en ramp har byggts upp till entrén – någon har blivit mindre rörlig.

Men det är inte det som gjorde att jag valde att stanna för att fotografera.

Nej, det är byggnaden i förgrunden. En jordkällare. En jordkällare med plåttak. En jordkällare med plåttak av utbankade tomfat!!! Det är sån´t jag gillar grymt mycket. Från ett tidevarv då man var sparsam och allt togs tillvara. Jag har cirka tio år gamla analoga bilder på detta tak. Då pratade jag med farbrorn som undrade vem jag var som stannat för att fota.

Antar att han blev lite förvånad över mitt intresse. Då var mycket mer skräp och nerfallna löv på taket. Det var lite mer osynligt. Jag förklarade att detta var en byggnadteknisk intressanthet, ja kulturhistoria…  Kanske gjorde jag honom lite stolt för han tycks ha hållit efter löv, barr och mossor ganska bra.

Det finns ett till källartak av samma typ på en näraliggande bondgård. Så förgängligt. Snart skuggor och borta. Det tycker jag är trist. Detta om något visar på livets villkor förr.

Jag har fler pappersbilder på tak av utbankade tomfat från ett par, tre platser till i Sverige. Detta här, Dalarna, Hälsingland, Norrbotten. Det är alltså inget specifikt för den här trakten. Får jag bara tid kanske ni får utstå flera tomfatstak för det här tycker jag är roligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Tomfat på tak

 1. Vad härligt… här i närheten har det funnits nåt liknande.. en jordkällare med tak av bottnar o lock till gamla tomfat… med text i relief… tyvärr har det renoverats o jag tror att man lagt vanligt plåttak nu… måste kolla…. har blivit hemmablind kan jag tänka för jag kan inte säga säkert om man bytt taket eller ej… blir till att ta en cykeltur…. med kameran i högsta hugg…:) Kram Annika

  Gilla

  • Hej Annika! Det är precis ett sånt tak jag såg i Norrbotten, ett med lock och bottnar. Jättehäftigt! Det vore roligt om ”ditt” tak finns kvar. Oftast ”städas” ju sån´t här bort. Hade jag ett överskott av tomfat skulle jag inte dra mig för att använda dem på ett tak. Må så gott i Värmland!

   Gilla

 2. Tyvärr resulterade cykelturen i besvikelse…. som jag trodde jag mindes så har taket bytts ut till slät plåt med ”bullig” skarv…. alltså inge supermodern men men synd är det…. Kram Annika

  Gilla

 3. Men vad är ett tomfat ??? Lagt som fjäll är det verkligen vackert.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.