Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ympning

3 kommentarer

Igår gjorde något vi aldrig prövat på förr. Vi ympade in två ympkvistar som vi tog i vintras från vårt gamla omkullfallna äppelträd Gul Richard på vårt gamla Signe Tillisch-träd. Några av ympkvistarna har jag haft förvarade i källaren, några i kylskåpet. Vi tog en av vardera och gjorde en barkympning som ska vara den lättaste varianten. Nästa helg fortsätter vi med inympning på andra, yngre äppelträd.

En skåra skärs i grenen där ympen ska in. Man fläker upp barken ner till veden, icke djupare. Det här ska görs då trädet savar. Ympkvistarna snedskärs nertill och knipsas rätt av upptill. Exakt var i förhållande till ögon, hur många ögon som ska vara kvar osv står väldigt bra beskrivet i Bonniers stora bok om Din trädgård. Den snedskurna ympen träs in under barken…

… och snurras fast med bast. Anliggningsytorna ska tryckas mot varandra.

Sen tog MrsUniversum ympvax som köpts dyrt och täppte till. Det är viktigt att luft inte kommer in och torkar ut snittyror och ved. Kanske blev det lite väl mycket vax men låt gå för det. Kluttarna på ympkvistarnas toppar ska inte glömmas. Så här avslutas avsnittet om ympning i Din trädgård: ”Det tar ett par år innan den inympade sorten bär frukt. Då känner man sig mycket duktig – det är säkert.” Nu återstår alltså väntan för att se hur det går. Vi håller tummarna för att det här går – det är ju samma gener i äpplena som min förgångare Agnes skördade och åt. Men om ympningen inte fungerar har snälla SysterYster lovat att jag ska få kvistar av hennes gula Richard.

Teckningen till vänster är ur  Bonniers stora bok om Din trädgård och den till höger ur Beskärningsboken av Alm, Veltman, Vollbrecht. a= ympkvist; b= kambium (delningsvävnad); c= sil-del; d= bark.

Jodå, i skymningen kom väl vad som är en fjolårskalv promenerande förbi på 100 meters håll eller så där. Jag fick ymp och älg på samma bild. Och Mälaren skymtar där borta nu innan löven har slagit ut.
.
.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Ympning

  1. DET var spännande! Jag kommer att följa det här med stort intresse.

    Gilla

  2. Haha Asta, det är bara förnamnet på vad jag känner själv.

    Gilla

  3. Ping: Det är kul när något lyckas… « Mitt Universum

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.