Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Alexanders spånkorgar

4 kommentarer

Den här regniga fredagkvällen eldar vi i järnspisen på övervåningen och äter nygjord äppelpaj. Otroligt att vissa äpplen fortfarande går att använda. Köpte ympvax i eftermiddag inför inympning av Gul Richard-ympar. Spännande att se om det är liv i kvistarna och om vi lyckas få det att fungera!

Vi har en spånkorg för småplock, klena pinnar, som används för att snabbt få eld i spisen. Korgen är samtidigt ett minne av en resa till ryska Karelen. Även sopborsten är köpt i Ryssland.

Det här är Alexander. Han är korgmakare. Honom träffade vi i en liten by utanför Petrozavodsk. Det visade sig att Alexander var en mästare på att göra spånkorgar av furuspån med handtag av björk.

Några korgar hämtade han och ställde ut på bron då vi i den lilla gruppen bad om det.

Fantastiskt fina och välgjorda spånkorgar! Hantverk av god kvalité. För oss hemslöjd, för honom vardagsföremål.

Jag bad honom visa hur han gjorde spånorna till korgarna.  Jag vet ju att det krävs stor färdighet och  lång övning för att få till det bra. Jodå, han var inte nödbedd. Han tog fram ett ämne, måttade tjockleken med kniven…

… och bangade på med en väl använd enkel träklubba. Det gäller att trädet är rätvuxet och utan kvistar.

Därefter satte han sig ner och skalade försiktigt loss långa och tunna spånslanor ur ämnet. Han fick ut minst fem stycken ur ett ämne.

Det här låter så lätt. Javisst, principen är enkel men i verkligheten är det inte lätt alls.  Jag köpte tre av korgarna han hade gjort.  Han ville inte ha många rubel per styck. Varför köpte jag inte med mej fler korgar? Till den här byn kommer jag nog aldrig mer i mitt liv. Det här var en minnesrik dag på väldigt många sätt! De grå trähusen, inhägnaderna, hantverket, maten, gästvänligheten  – det är så lätt att föreställa sig livet i Sverige på 1900-talets början och längre bakåt. Det jag sett av Ryssland är Karelen och den landsbygden har gett mersmak…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

4 tankar om “Alexanders spånkorgar

 1. Men vilket intressant inslag! Jag förstår att du ångrar att du inte köpte fler. Vad kul i allafall att ha varit där och sett dem tillverkas. Korgen är vacker där den står bredvid eldstaden, och vilken charmig borste!
  Trevlig helg!

  Gilla

 2. Tack för hälsningen, Ankan! Användbara reseminnen är toppen tycker jag. Gång på gång minns man… Trevlig vår!

  Gilla

 3. Tak for dine herlige billeder! Måske er du på facebook, her har jeg lavet et forum om ‘Kurve i Danmark’ https://www.facebook.com/#!/pages/Kurve-i-Danmark/311281222661 – da det mest er mig selv, er det meste spånkurve!

  Min side med links til en del bl.a. min bog ‘En tid med spånkurve’ finder du her:
  http://per-olof.dk/cdt/splint.htm

  Gilla

 4. Hej – fina korgar minnsann! Samma teknik som i Finland, och Petrosavotsk-området är väl gammalt finskt område, tidigare svenskt. Finns det ett efternamn på Alexander?

  Gilla