Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kakelugnen som ny

5 kommentarer

Jag fogade om kakelugnen i helgen. Den blev riktigt bra och var inte svårt.


Receptet hittade jag hos Skansen.

2 dl krita
1 dl titandioxid
1 äggvita
mjölk
Ingredienserna rörs ihop så fogmassan får en relativt fast konsistens. Den ska vila minst 30 minuter så att kritan får svälla.

Jag köpte en gummispackel på Jula och använde den på alla fogar utom i det snirkliga krönet. Med en blöt svamp tvättade jag bort överskottet med rörelser diagonalt över fogarna. I stora fogar behövdes ännu en fogning eftersom det bildades sprickor i fogmassan. Ny tvätt med blöt svamp. Sen polerade jag upp kaklet med en bomullstrasa – det blev fantastiskt blankt. Lucka och andra kromdetaljer polerade jag med Häxans puts. Luckan är stämplad Pontus Holmberg, Eskilstuna.

 

Här är en före och efter bild, fotot nere till vänster visar då fogmassan var påförd men ännu inte avjämnad med fuktig svamp. Till höger färdigpolerat.

Tänk att jag  inte verkställt  det här tidigare.

I helgen har vi också målat panel som ska spikas på nya uthuset, jag har vitlimmat murstocken i köket igen (5 år sen sist), Halvan har fixat en del i salen och tillsammans har vi städat tomten ren från nerfallna kvistar och grenar samt tagit bort jordkokor som snöplogen rivit upp längs vägen. Vi har också hunnit njuta ordentligt på trädgårdsbänken, viktigt, viktigt!

.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Kakelugnen som ny

 1. Oj vilken skillnad. Och vad mycket ni har hunnit med under helgen. Skönt när man känner att man hunnit med massor. //Sophie

  http://www.ekenasgard.wordpress.com

  Gilla

 2. Näe – det måste jag också göra!

  Gilla

 3. Oj vad fint!!! Ja, mitt i renovering här och där är det skönt att göra sånna småfixar som fräschar upp så mycket! Det blev otroligt fint!
  Har du kromade luckor på kakelugnen eller är det bara som det ser ut? Tycker alla gamla kakelugnar har nån form av mässing i luckorna, och jag vill så gärna ha en kakelugn med ”silver”-luckor, det är så fint! =)

  Gilla

 4. Jo, det är skönt att få saker gjorda som man länge tänkt på. Stress göre sig dock inte besvär här…

  Ja luckorna är ”silver”blanka och jag tror de är rostfria. Att det stod Pontus Holmberg, Eskilstuna såg jag först då jag polerade noggrant och även hade polerade glasögon på näsan. Denne 1800-talsfabrikör gjorde sig känd för tillverkning av rostfria knivar så jag antar att luckan också är rostfri, men inte ens det har jag tagit reda på innan jag sätter mej framför datorn och skriver det här. Aja! http://eskilstuna.se/templates/Page____181036.aspx
  Sotluckan upptill är rostfri, de runda luckorna på sidan är förkromade, förnicklade eller rostfria – jag behöver lära mej mer om detta märker jag. Krom ska vara lite blåare i tonen än nickel som är ”varmare” men jag vet faktiskt inte hur man avgör det hela.

  Gilla

 5. Ja, jag såg att luckorna var lite annan ”färg” än de runda små. Jo jag vet, jag har ingen koll på kromat och rostfritt mm heller, och det låter ju urkorkat och gå runt och säga silverfärgat om allting… =) men folk fattar vad man menar då iaf, du får jämföra med köksbesticken =)

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.