Kalkputs kontra kalkcementputs

Det finns mycket att skriva om detta med kalkbruk och kalkcementbruk. Åsikterna går ofta isär om förträffligheten med det ena eller andra. Att blanda dem är inte att rekommendera, dvs. laga kalkputs med KC-bruk. Oftast sitter den starkare putsen kvar, den svagare lossnar efter en tid. I samband med den här skorstenstätningen har främst kalkbruk använts på MrsUniversums begäran. Arbetena blev färdiga den 31 mars.

Då det gäller murning och puts vid skorstenstätningen här i Universumet användes följande: kalkbruk (K) för tegelmurning och de två yttersta putspåslagen utstockning och finputs, hydrauliskt kalkbruk (Kh) för första putspåslaget grundning. Hydrauliskt kalkbruk till grundning var Peter Murares önskemål. Han ville ha ett starkare bruk över skarvarna till det avfasade hörnet som inte är murat i förband med murstocken i övrigt, eftersom det är senare tillkommet (ca 1924 och till stor del ommurat 2010). Hydrauliskt bruk härdar, karbonatiserar, i vatten och används därför normalt utomhus ibland. Till lagning av bakugnsmuren i salen användes rent kalkbruk.

Här är murningsarbetet klart. Efter tegelmurningen har tre påslag med putsbruk gjorts: grundning, utstockning (grovstockning), finputsning.

Så här ser den färdiga ytan ut i närbild. Nu tar vi över och då det blir kammarens tur att få ett lyft kommer vi att måla ytan med linoljefärg. Det provade vi på övervåningen och det gick bra och blev bra.

Peter Murare säger att han gillar att jobba med kalkbruk för det är inte så styvt, det är smidigt och formbart och det blir bara bättre om det får stå ett tag (täckt med vatten). Kalkbruk kan användas många dagar efter tillblandningen. Kalkcementbruk ska användas inom två timmar. För allt bruk gäller att det blir lättare och roligare att arbeta med ju längre det bearbetas.

Efter att röret stoppats i skorstenskanalen har kulor av vermikulit pulats ner runt om. På kanaltoppen har ett lager cementbruk smetats över vermiculiten. (Inget är underhållsfritt, även detta hårda bruk kommer att spricka.) Kanalsträckan mellan mellanbjälklaget och vedspisen på övervåningen har plomberats som alltså inte används nu, har fyllts med vermikulit och murats igen med två + två tegelstenar i kalkcementbruk (KC). Enligt Peter Murares ordination. Denna ”operation” dokumenterar vi i huspärmen och framöver är det möjligt att öppna upp kanalen igen om någon skulle vilja göra det.

Här är tio bilder  som visar arbetsgången.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Arbetsredskapen är: murslev vid murning / stål vid putspåslag / rivbräde = ”skånska” vid utjämning av finputs / borste för vattning. MrsUniversum är lite fascinerad över de olika benämningarna på de uråldriga arbetsredskapen, de har inte förändrats nämnvärt sen medeltiden.  Inte muraryrket heller.  Kanits, ”padda”, ”rulle” – underbart…
.
.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 reaktioner till “Kalkputs kontra kalkcementputs

  1. Gud vad duktiga ni är. Hit kommer jag och tittar när det är dax att putsa för oss. Ha en fin kväll/Gela

    Gilla

    1. Nänä Gela, det är absolut inte vi som är duktiga. Det är MURAREN!!!

      Gilla

    1. Hej i Marieberg! Jag hoppas innerligen att fler som arbetar med gamla hus väljer kalkbruk/kalkputs. Vi har bra erfarenhetar av det. Och precis då jag skulle skriva inlägget kom wordpress med en ny bloggfunktion – bildspel. Det passade verkligen som hand i handske. Ibland har man tur…

      Gilla

      1. Jag håller med dig, Mrs Universum. Vilket fantastiskt material kalkbruk är! Billigt, enkelt att använda, och med många egenskaper som moderna bruk inte kommer i närheten av. Det känns verkligen som att man gör sitt hus en tjänst när man slänger bruket på väggen (eller var man nu vill använda det).

        Gilla

  2. Ja vi har funderingar på hur vi ska göra med den gamla murstocken som jag vill ha synlig detta kan vara ett bra alternativ. Tack för fina bilder.

    Gilla

  3. Nâgon har fogat kalkstenarna i den lilla muren i den gamla trädgârden med cement, ! som är mörkt grâ i färgen. Perfekt gjort med undantag av färgen… Vad för slags mâlefärg kan man använda till att mâla över fogarna med sâ det blir snyggt och enhetligt ? Alkydfärg eller vanlig beige modern vattenlôslig färg ?? Finns det kalkfärg ?

    G-mor

    Gilla

  4. Hej! Hoppas du kan ta dig tid för ett par små frågor, jag har egentligen hundra, men får ransonera lite :) Läser i alla möjliga ekobygg- och byggnadsvårdsforum och böcker men får ingen riktig kläm på hur det hänger ihop.

    Det jag funderar på är om det är möjligt att ”knacka isär” stenar (tegel eller leca) som murats med KC-bruk? Visst kan man det med kalkbruk eller var det lerbruk de använt i vår skorsten och vedspisfundament som var så lätt att plocka ner och sätta upp igen..? De ”vanliga” bruken vi blir rekommenderade marknadsförs med att de blir starkare än själva stenen efter härdning men jag är inte säker på om det är något positivt? Gillar tanken på att kunna göra om ifall det behövs.

    Som jag fattar det är kalkputs diffusionsöppet till skillnad från rent cementbruk, vilket vi vill att väggarna i vår planerade leca-utbyggnad ska vara. Men hur är det då med KC-bruk? Är det lite mittemellan kalkbruk och cementbruk på alla sätt eller har det helt egna egenskaper?

    Tack för din fantastiska blogg om jag inte sagt det tidigare!

    Gilla

  5. Hej Anna, kalkcementbruk (KC) finns i olika blandningar. Ju mer cement desto starkare bruk och svårare att knacka loss från tegelstenar. Fogar menar jag som byggnadsvårdare ska vara svagare och mer elastisk än själva stenen, för att inte sprickor ska uppstå med tiden. Om de u väljer luftkalkbruk (hårdnar i luft) eller hydrauliskt kalkbruk (kan hårdna under vatten och i regn t ex) beror på var murningen sker. Jag har arbetat en hel del med ruiner och inom ruinvården har det blivit på modet att använda hydrauliskt kalkbruk i fogarna på naturstensmurar.

    Jag skulle inte välja KC-bruk i din utbyggnad med de premisser du har. Dagens byggindustri tror att hårt är bäst – men så är inte alls fallet… Elastiskt och följsamt är bäst.

    Gilla

  6. Bra sida kul läsning. kallar dig Mum, hoppas du inte tar illa upp, jag kollar vad Mum säger ,

    Gilla

  7. Är det någon som vet om man kan pigmentera kalkcement med gullockra? Vill gärna ha en tålig men levande husfasad.

    Gilla

Kommentarer är stängda.