Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skorstenstätning

3 kommentarer

Igår, torsdag, Våffeldagen den 25 mars hände detta:

Rökkanalen tätas med hjälp av rör med diametern 120 mm. Peter Murare stoppade galant i röret uppifrån…

… och murade sen in det nere i kammaren. Fredag var murningen klar och utstockningen påbörjad. Vi ökar temperaturen i rummen för att kalkbruket ska ”sätta sig”, härda, karbonatisera i långsam takt.  På måndag gör Peter Murare ytterligare putspåslag med kalkbruk. Byggfusk talas det om nu för tiden, men det gäller inte här.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Skorstenstätning

 1. Tänk nu vad härligt när du får börja elda igen….. här brinner det för fullt i kaminen o jag har haft 26 grader i köket nästan varje kväll jag varit hemma… är en frôslort o njuter när brasan sprakar…. ska bli kul att se vad för kamin ni väljer…. här blev det en Dovre…. ung samma utseende som den vanligaste Jötulen…. värmer gott….) Kram Annika

  Gilla

  • Mmm… låter skönt och hemtrevligt. Leveranstid på kaminen och jag vågar knappt visa vad det blev för en, kravlistan gick inte att pricka av helt.

   Gilla

 2. Ja det ska som sagt bli intressant att se vad för storts kamin det blir. NÄr jag läste om ditt kamindilemma surfade jag runt på kaminer, bara för skojs skull. Det finns ju så mycket. Så vackra och så funktionella och allt däremellan. Här i huset har vi ingen kamin, men vi har ju kakelugnarna och vedspisar. Ja vi använder förstås bara den ena vedspisen, en annan är på överväningen, säkert en kvarlämning efter att det varit generationsboende en gång i tiden, eller att pigan, husfolket, skulle ha ett eget rum och inte beblanda sig i det stora köket. Kan vara så.
  Det fanns en kamin i hallen förr i tiden…..men den fyck tydligen ben och sprang i väg til någon annan innan försäljningen. Så kan det vara ibland. Snikna människor finns det gott om. (för att inte tala om att ta gamla spadar från ladugården…)

  Trevlig helg!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.