Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Flerhussystem

3 kommentarer

.

Flerhussystem, att ha många hus på gården. Låter det jobbigt att inte ha allt under samma tak?

Jag har länge planerat att skriva lite mer om ett av mitt sätt att leva med alla dessa hus, att ha nödvändiga funktioner i olika hus på gårdstunet. Nu tänker jag berätta om en del av det hele – om tandborstning…

Jodå, även då det gäller en så enkel sak tandborstning brukar jag helt frivilligt gå ut till tvättstugan. Där finns ett porslinshandfat. Tvättstugan var enda stället där rinnande vatten fanns då jag flyttade hit till Universumet. Allt sedan dess har jag fortsatt med vandringen över gårdstunet morgon och kväll – för att borsta tänderna. Visst, det låter nog lite märkligt men det är helt frivilligt som sagt…  Så fort vi fick rinnande vatten inne i bostadshuset slutade Halvan sin vandring. Men för min del känner jag fortfarande en fantastisk lyckokänsla att få uppleva naturen, årstiderna, väderlekarna genom en kort promenad på cirka 20 steg enkel riktning – året om. Det här är något helt annat än ett liv i lägenhet i storstan.

Det är härligt att se stjärnhimlen med Vintergatan och Karlavagnen som ibland parkerat rakt ovanför skorstenen, att känna vårvindarna, känna regnet piska i ansiktet, solstrålarna värma, snön dala, blåsten pina, ljumma vindar rufsa om håret, se månskenet lysa upp gårdstunet, se pionernas röda toppar skjuta ur jorden, se en älg på 15 meters håll vid veteåkern (jo, det inträffade faktiskt en sommarnatt), höra näktergalen i majnatten …

Jag trivs med att ha olika funktioner i olika hus, och tur är väl det, eftersom jag har möjlighet till det och det är ett sätt att hålla gården intakt och slippa en utbyggnad av bostadshuset. Allt funktioner behöver inte finnas under samma tak, i samma byggnad.  Det är till och med ett underbart sätt att leva men det passar inte alla och kanske tycker någon att jag romantiserar väl mycket! Är jag sjuk stannar jag inne – det har väl hänt ett tiotal gånger genom åren.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Flerhussystem

 1. Här blir det promenader till frysbox o tvättmaskin…. har boxen i jordkällaren och tvättar i lillstugan…. när det är riktigt mörkt på vintern är det ju inte sååå kul att dyka ner i en kolsvart källare för att hämta lite bullar men det går…. man får treva sig fram…:) kan förstå att du njuter av dina små tandborstpromenader….. i mina rabetter är det banne mig inga snödroppar än….:( hmphhhff… vill att det ska bli vår NU!! Kram Annika

  Gilla

 2. Det jag funderar på när jag läser är uppvärmningen. Det måste bli mer med flera hus. Här hemma sker en vattenvandring till ladugården för hushållsbehov varje dag eftersom vattenledningen ute i backen har gått sönder. Har inte haft vatten i stora huset sedan i december… kanske har berättat det förut. Det som är värst är tvätten, annars har man faktiskt anpassat sig vid det här laget…och så att tvätta håret..det är inte heller så skoj, men det har jag inte gillar förut heller.

  Jag går ju och släpper ut hästen varje morgon och får den där känslan av att vara med i skeendet bla mellan årstider. Det som du skrev om. Det är en härlig känsla. Man blir så avslappnad.

  Ha det gott!

  Gilla

  • Hej Hemlis!
   Bra fundering. Den fick mej att börja tänka på ett nytt inlägg.
   Bostadshuset är litet och temperaturdifferentierat, hönshuset 25 kvm och 20 grader, måste kolla kvm på tvättstuga – 15 grader, ”mjölkrum” för förvaring av pelargonior, änglatrumpet, dahliaknölar, färgburkar osv kanske 7 kvm och 5-7 grader. Det här måste undersökas noggrannare inser jag.

   Ert vatten kommer tillbaka då tjälen gått ur marken antar jag och röret kan lagas. Men man vänjer sig och efteråt tycker man det var en lärorik upplevelse.

   För övrigt verkar du, Östra-Nytomta-Annika och jag trivas lika bra som jag med livet på landsbygden!!! Det är verkligen härligt!

   Gilla